Društvo

Goranović otvorio izložbu "Pomorska i tehnička baština Crne Gore”

Ministar kulture Pavle Goranović otvorio je sinoć u Kotoru izložbu “Pomorska i tehnička baština Crne Gore”.
Goranović otvorio izložbu "Pomorska i tehnička baština Crne Gore”
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju u Pomorskom muzeju je govorila i mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja.

"Večerašnja manifestacija je centralni dio obilježavanja Dana evropske baštine, međunarodne inicijative pokrenute pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije, bazirane na promociji i raznolikosti, ali i jedinstva evropskog kulturnog nasljeđa. Crna Gora već osmu godinu za redom organizuje Dane evropske baštine. U skladu sa evropskom praksom, ove godine smo se, zajedno sa više od trideset država Evrope, pridružili ideji promovisanja industrijske i tehničke baštine. Proslavom Dana evropske baštine 2015. namjera Ministarstva kulture je da pažnju evropske, ali i crnogorske šire javnosti, usmjeri ka pomorskoj baštini, kao posebnom segmentu kulturnog nasljeđa, koji u sebi integriše ne samo impresivne materijalne ostatke, već i dokaze industrijskog i tehnološkog, a samim tim i ekonomskog razvoja društva, u njegovom viševjekovnom trajanju“, kazao je Goranović otvarajući izložbu.

Tehnički crteži podmornica, čamaca i ratnih brodova predstavili su istorijat razvoja tivatskog Arsenala, od osnivanja do danas, a prezentovani su i predmeti iz deopa Zbirke pomorskog naslijeđa Pomorskog muzeja Crne Gore.

Izložbu „Pomorska i tehnička baština Crne Gore“ realizuje Ministarstvo kulture, u saradnji sa Pomorskim Muzejom Crne Gore i Zbirkom pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Portal Analitika