Politika

Pozitivna i Cdu protiv protesta: Biramo teži i hrabriji put

Pozitivna Crna Gora i Crnogorska demokratska unija ne podržavaju sjutrašnje proteste, a čelnici tih partija poručuju da se za promjene u državi treba boriti unutar institucija. Lideri tih partija Darko Pajović i Miodrag Vlahović održali su danas partijsko savjetovanje, na kojem je, kako su saopštili, potvrđena velika bliskost u stavovima, političkim namjerama i projekcijama dvije stranke.
Pozitivna i Cdu protiv protesta: Biramo teži i hrabriji put
Portal AnalitikaIzvor

Nakon sastanka Pajović je ponovio da Pozitivna Crna Gora ne podržava za sjutra zakazani protest DF-a. On kaže da su ciljevi Pozitivne promjene u Crnoj Gori, i to ka boljim i efikasnijim institucijama i snažnijoj državi. Pajović kaže da se njegova stranka zalaže za svrgavanje vlasti u okviru institucija sistema.

„To je mukotrpniji, ali i naporniji i temeljniji način promjena koje su nužne u Crnoj Gori“, kazao je Pajović.

Na istom je fonu i politika Cdu-a. "Crnoj Gori nijesu potrebne kontrarevolucije, ni revolucije, potreban je korak po korak razvoja, potrebna je demokratija i građanska koncepcija, i sve one vrijednosti koje će potencirati patriotizam“, saopštio je Vlahović nakon sastanka.

Za razliku od DF-a koji planira proteste, Vlahović kaže da su ciljevi Cdu-a hrabriji i teži za realizaciju.

„Ono što što nas dijeli od političkih struktura, koje imaju svoje namjere, koje žele preko protesta da iskažu, jeste to da se mi opredjeljujemo za put koji smatramo da je časniji, hrabriji i teži, a to je zajedničko djelovanje, rad na tome da postepeno mijenjamo Crnu Goru, čuvajući ono što je do sada ostvareno i promovišući one vrijednosti koje treba da kvalifikuju Crnu Goru kao zajednicu državu, koja će biti sigurna, stabilna, i koja će biti dio evroatlantskih struktura“, zaključio je Vlahović.

Pajović je saopštio i da je sa Vlahovićem danas na sastanku razmijenio mišljena o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.  Kaže i da je riječ o novoj političkoj komunikaciji koja može doprinijeti  boljem razumijevanju političke situacije.

Na drugoj strani Vlahović poručuje da je Crnoj Gori potrebna crnogorska, demokratska i građanska politika.

„Mi u Cdu-u smatramo da političke strukture, partije, grupe i pojedinci, koje baštine i promovišu te ideje i vrijednosti treba da sarađuju i treba da zajednički projektuju budućnost naše zemlje. Mi želimo da mijenjamo Crnu Goru, tako što ćemo jačati njene institucije, razvijati demokratiju i što ćemo se zalagati za one forme našeg učešća u međunarodnim organizacijam, koje će ne samo utvrđivati našu bolju i jaču bezbjednost, već i dati mogućunost za ukupan napredak našeg društva“, poručio je Vlahović i ponovio za je Cdu nedvosmisleno za EU i NATO integracije.

Kaže i da su pred državom izazovi pa je potrebna politička komunikacija, koja će dovesti do neophodnih promjena.

"Nama je potrebna i bolja i efikasinja vlada uspješnija privreda, kao i bolja socijalna i ekonomska situacija", zaključio je Vlahović.

(RTCG)

Portal Analitika