Svijet

Merkel pozvala Njemce na ujedinjenost oko izbjegličke krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas pozvala Njemce da povrate duh prisutan tokom ujedinjenja zemlje 1990, kako bi se lakše izborili sa izazovom integrisanja stotina hiljada izbjeglica i migranata.
Merkel pozvala Njemce na ujedinjenost oko izbjegličke krize
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Njemačko jedinstvo je bilo veoma posebno", rekla je Merkel u svom nedjeljnom obraćanju javnosti, a uoči 25. godišnjice ujedinjenja Njemačke 3. oktobra, prenijela je agencija AFP.

Iako je priznala da su prihvat talasa izbjeglica i suočavanje sa zadatkom ponovnog ujedinjenja dvije veoma različite stvari, njemačka kancelarka je istakla da će integrisanje ljudi koji bježe pred ratom i siromaštvom zahtijevati sličan napor od čitavog njemačkog društva.

"Taj opšti osjećaj, kad smo suočeni sa velikim zadatkom koji možemo da ostvarimo, vjerujem da apsolutno možemo da se prisjetimo kako se to radi", rekla je Merkel.

Sjećanje na proces ujedinjena istočne i zapadne Njemačke je podstaklo "mnoge ljude da se danas angažuju. Njihov pristup zadatku je vođen idejom 'mi želimo da uspijemo i možemo da uspijemo", istakla je ona.

Njemačka je najpoželjnija destinacija za stotine hiljada izbjeglica koji bježe od rata i siromaštva na Bliskom Istoku i Africi i stižu u Evropu.

Očekuje se da će u Njemačku samo ove godine stići čak milion ljudi, što je veliki rast u odnosu na broj od 200.000 izbjeglica i migranata, koliko ih je u tu najveću evropsku privredu stiglo prošle godine.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika