Svijet

Rusija će ponovo snabdijevati Ukrajinu gasom

Rusija je pristala da ponovo počne da snabdijeva Ukrajinu gasom, a dogovor je postignut uz posredstvo Evropske unije, izjavio je večeras komesar Evropske unije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.
Rusija će ponovo snabdijevati Ukrajinu gasom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Veliki uspjeh: dogovor o gasu parafirale Ruska Federacija, Ukrajina i Evropska komisija - napisao je Šefčovič na svom nalogu na Tviteru, a prenio AFP.

Dogovor, koji je postignut nakon višemjesečnih pregovora, garantuje da će Ukrajina biti snabdijevena gasom do marta sljedeće godine, naveo je Šefčovič.

Ugovor su večeras u Briselu potpisali ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Volodimir Demčišin.

Sporovi između Rusije i Ukrajine o snabdijevanju gasom su u prošlosti dovodili do prekida u snabdijevanju tim energentom, a tokom jednog takvog prekida 2009. godine je došlo i do poremećaja u isporuci ruskog gasa zemljama Evropske unije.

Rusija i Ukrajina su prošle zime postigle dogovor o cijenama gasa, ali je taj sporazum kasnije istekao.

Novi razgovori o sličnom sporazumu su započeti u martu, a ishodili su dogovorom večeras.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.