Turizam

Obilježava se Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma obilježava se 27. septembra, a ovogodišnji slogan je „Milijarda turista, milijarda mogućnosti“, čime se želi naglasiti globalni potencijal turizma za društveno - ekonomski razvoj, ali i njegov širi uticaj.
Obilježava se Svjetski dan turizma
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije, Crna Gora je jedna od mnogobrojnih turističkih zemalja širom svijeta koja će obilježiti Svjetski dan turizma. Među najavljenim događajima je promocija novih turističkih ruta Skadarskog jezera, koju organizuje Turistička organizacija Podgorice, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore. Takođe, Turistička organizacija Bara ovaj dan obilježiće na način što će organizovati posjetu učenika Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma istakao je činjenicu da posljednjih decenija turizam doživljava konstantan rast i predstavlja jedan od najvećih i najrazvijenijih privrednih sektora u svijetu, a u narednih 20 godina nastaviće se rast sektora turizma. Prema dugoročnoj prognozi Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za sektor turizma do 2030. godine, kod međunarodnih turističkih dolazaka širom svijeta, očekuje se povećanje od 3,3 odsto godišnje u periodu od 2010. do 2030, što predstavlja 1,8 milijardi dolazaka 2030. godine.

„Ovakvi trendovi predstavljaju odličnu šansu za Crnu Goru, kao jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu. Crna Gora, kao turistička destinacija, ima sve veći značaj na Mediteranu, što pokazuju statističke analize svih renomiranih turističkih organizacija“, istakao je ministar Gvozdenović.

Činjenica da je Crna Gora izabrana za potpredsjedavajućeg Regionalne komisije za Evropu, za period 2016-2017. godine, tokom 21. zasijedanja Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO), predstavlja potvrdu velikog rada i zalaganja, a Crna Gora je postala i član Odbora za održivost, jednog od pomoćnih tijela Izvršnog savjeta UNWTO.

„Velika nam je čast i odgovornost da odigramo ulogu jednog od lidera regiona Evrope, koji ujedinjuje 43 zemlje. Ponosni smo na podršku i povjerenje koje je Crna Gora dobila kao turistička zemlja. To nam daje priliku da se aktivno uključimo u radne procese UNWTO i oblikovanje evropske i globalne turističke politike“, zaključio je Gvozdenović.

Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Taleb Rifai, poručio je da je ovogodišnji Svjetski dan turizma prilika da slavimo potencijal jedne milijarde turista.

„Danas više od milijardu turista godišnje putuje u razne destinacije. Ta milijarda turista čini turizam vodećim ekonomskim sektorom, sa doprinosom globalnom BDP od 10 odsto i ukupnom svjetskom izvozu od 6%. Ipak, ovi veliki brojevi prezentuju više od samo ekonomske snage – pokazuju ogroman potencijal i rastući kapacitet za rješavanje najvažnijih svjetskih  izazova, uključujući društveno – ekonomski rast, inkluzivni razvoj i zaštitu životne sredine. Svaki put kad putujemo postajemo dio globalnog pokreta koji ima moć da pokrene pozitivnu promjenu za našu planetu i sve ljude“, poručio je Rifai.

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, svim turističkim poslenicima upućuje iskrene čestitke za rezultate koje smo ostvarili tokom ljetnje turističke sezone, sa željom da se trend rasta nastavi i tokom zimske sezone, a da svaka naredna bude još uspješnija“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika