Društvo

FAO: Porodična gazdinstva kreatori ideja i radnih mjesta

U organizaciji Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), u Budimpešti je održana 39. sjednica Evropske komisije za poljoprivredu. Između ostalog, ovogodišnja sjednica bila je posvećena porodičnim gazdinstvima i inovacijama, borbi protiv degradacije zemljišta i socijalnoj sigurnosti stanovništva u ruralnim sredinama.
FAO: Porodična gazdinstva kreatori ideja i radnih mjesta
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore sjednici je prisustvovao Darko Konjević, generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj.

Kako je saopšteno iz PR službe resornog ministarstva, učesnici skupa saglasili su se da su porodična gazdinstva kreatori ideja, znanja i inovacija i da imaju značajnu ulogu kako u formulisanju novih ideja i njihovom sprovođenju. Takođe, kroz kreiranje novih radnih mjesta, porodična gazdinstva imaju značajnu ulogu u očuvanju ruralnih sredina i sprječavanju raseljavanja. Kako je 2015. godina proglašena godinom zemljišta, učesnici su se saglasili da se moraju razmotriti sve dostupne metode kako bi se stepen degradacije zemljišta smanjio, time osigurao stabilan izvor hrane i dugoročna održivost.

Sjednici je prisustvovalo 58 delegata iz 39. zemalja članica.

Održan i ekonomski forum za saradnju sa Kinom: Tokom boravka u Budimpešti Konjević je prisustvovao Desetom poljoprivrednom i ekonomskom forumu za saradnju između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Domaćin foruma je bilo Ministarstvo poljoprivrede Mađarske.

Tokom Foruma razmatrali su se modaliteti saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u oblasti poljoprivrede. Konjević je upoznao prisutne sa potencijalima Crne Gore u oblasti poljoprivrede, povezanošću sa drugim sektorima, i vidovima potencijalne saradnje sa Kinom u oblasti poljoprivrede. Istaknuta je posvećenost bezbjednosti hrane kao sredstva obezbjeđivanja sigurnih proizvoda za izvoz i uvoz.

„Jedan od zaključaka foruma je da treba pospješivati međusobnu trgovinu, eliminisati barijere, kao i saglasno veličini tržišta definisati proizvode koji mogu biti prisutni na tržištu Kine“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika