Protokol

U Njujorku usvojena razvojna post-2015 agenda

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić započeo je višednevnu posjetu Njujorku, gdje je, u okviru programa sedamdesetog zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prisustvovao istupanju Njegove svetosti pape Franja, poglavara Rimokatiličke crkve.
U Njujorku usvojena razvojna post-2015 agenda
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija papa je, u istorijskom obraćanju svjetskim liderima, posebno ukazao na neophodnost ujedinjene borbe protiv siromaštva i ostalih društvenih nejednakosti sa ciljem iskorjenjivanja svih oblika socijalne i ekonomske isključenosti. Poglavar Rimokatoličke crkve je, takođe, pozvao lidere država članica UN-a na odlučniju borbu protiv klimatskih promjena, poručivši da zdrava životna sredina pripada čovječanstvu, te da je ljudi moraju pažljivije čuvati.

Crnogorski šef diplomatije je prisustvovao i plenarnom zasjedanju Samita o održivom razvoju nakon 2015. godine, na kome je, nakon višemjesečnih intenzivnih pregovora, usvojena ambiciozna, transformativna i univerzalna Agenda za održivi razvoj do 2030. godine. Lideri država članica UN-a obavezali su se da preduzmu dodatne napore na planu borbe protiv siromaštva, nejednakosti i klimatskih promjena.

„Crna Gora je aktivnim članstvom u Otvorenoj radnoj grupi za definisanje ciljeva održivog razvoja i međuvladinim pregovorima pružila mjerljiv doprinos međunarodnim naporima za utvrđivanje istorijske post-milenijumske Agende“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika