Abiznis

LAKETIĆ: Crna Gora će spremna dočekati energetski kabl

Crna Gora će spremno dočekati energetski kabl iz Italije koji će, kako sada stvari stoje, biti u funkciji 2017. godine, potvrdio je u intervjuu Vikend novinama, predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Laketić.
LAKETIĆ: Crna Gora će spremna dočekati energetski kabl
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Ono što smo mi dobili kao zvaničnu informaciju od naših partnera iz Terne jeste da sada ne postoje nikakve formalne prepreke da se projekat odvija kako je predviđeno. Prvi dio kabla je postavljen, a čim bude proizveden drugi dio i on će biti položen u more.

Sadašnji plan predviđa da kabl bude u funkciji 2017. godine“, istakao je Laketić.

A kako je dodao da li će to biti početak ili sredina godine o tome ne treba spekulisati, ali ne krijemo ništa, pa ni to da se ukoliko bude to neophodno može doći do novog dogovora partnera i korigovanja rokova.

On je naglasio da je ono što je najvažnije za Crnu Goru, da će spremno dočekati kabl.

„Što se tiče indirektnih benefita, crnogorski proizvođači obnovljive i neobnovljive električne energije će biti u prednosti u odnosu na ostale proizvođače jer imaju direktan pristup kablu. Takođe, ne moraju da prelaze nijednu granicu jer se u određenim situacijama prekogranični prenosni sistem plaća. Biće konkurentniji od proizvođača iz regiona, a cjelokupni projekat bi trebalo da bude lokomotiva u smislu veće valorizacij e energetskih potencijala. Veća će biti i atraktivnost investiranja u energetiku Crne Gore sa ovim projektom, siguran sam“, rekao je on.

Na pitanje da li će ponuđači plaćati penale ako dođe do kašnjenja Laketić je odgovorio da je ono što je karakteristično i možda nije prema našim očekivanjima jeste da smo dobili puno ponuda i sve od renomiranih kompanija.

„Te ponude su po svom iznosu bile različite i mi smo tu shvatili da možemo doći u opasnost jer bez obzira što je riječ o renomiranim kompanijama, neke su više rizikovale u smislu da im se mogu pojaviti neki troškovi koje u tom momentu nijesu mogli da sagledaju, a što automatski znači i težu realizaciju projekta. Potrudili smo se da sebe zaštitimo na način da ponuđač plati penale ako ne završi u određenom roku. Rokove smo podesili shodno ugovorukoji smo imali saTernom i mi smo gledali da smanjimo rizik sa naše strane“, kazao je on između ostalog.

Vrijednost imovine CGES-a u momentu potpisivanja ugovora bila je nešto oko 120 miliona eura, a vrijednost projekta je 100 miliona eura.

„To jeste bilo malo rizično, ali s obzirom na benefite i povjerenje koje nam je ponudila jedna od najvećih prenosnih kompanija u Evropi prihvatili taj rizik i ušli u projekat“, zaključio je Laketić.

Izvor: Dnevne novine; foto: dan.co.me

Portal Analitika