Abiznis

Povrat Kinezima 181 EUR po toni goriva

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama nije predviđeno povećanje akciznih stopa, dok će se Kineskoj korporaciji za izgradnju puteva i mostova (CRBC), angažovanoj na izgradnji autoputa, vraćati 181 EUR po toni goriva koje se koristi za taj projekat.
Povrat Kinezima 181 EUR po toni goriva
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Ministarstva finansija saopštili su da su Predlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama, koji je Vlada usvojila u četvrtak, zadržana rješenja u vezi sa ostvarivanjem prava na povraćaj dijela plaćene akcize za potrebe autoputa.

“Kinezi za potrebe autoputa plaćaju gorivo prilikom nabavke ili uvoza sa akcizom od 350 EUR po toni, nakon čega im se vraća 181 EUR po toni”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Oni su objasnili da pravo na povraćaj dijela plaćene akcize može da ostvari kupac gasnih ulja koja se koriste u industrijske i komercijalne svrhe propisane zakonom, za potrebe grijanja, kao i za ona mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske i mehanizacije za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima.

“Detaljan način i postupak ostvarivanja navedenog prava regulisan je podzakonskim propisima”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Opširnije u Pobjedi.

 

Portal Analitika