Društvo

JELIĆ: Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona biće korisno

Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti biće korisno ne samo zbog toga što taj pravni tekst tretira uživanje osnovnog ljudskog prava na vjeroispovijest, već i zbog disonantnih tonova o njegovom sadržaju i sumnji pojedinih društvenih grupa je li usklađen sa evropskim standardima – ocijenila je za Pobjedu profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Ivana Jelić.
JELIĆ: Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona biće korisno
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Uz to, važnost odnosa države i vjerskih zajednica za uživanje ovog ljudskog prava dodatno nameće potrebu da se čuje i stav evropskog savjetodavnog autoriteta Savjeta Evrope, kojeg čine nezavisni pravni eksperti – kazala je Jelić.

Jelić je objasnila da mišljenja VK nemaju snagu pravnog naslova „stricto sensu“, ali imaju nesporan pravni i politički autoritet.

- Na njega budno gledaju Savjet Evrope i ostale međunarodne organizacije kojima je misija  povezana sa zaštitom ljudskih prava, izgradnjom demokratije i ostvarivanjem vladavine prava. Uz to, ukoliko mišljenje VK bude usvojeno kao zvanično mišljenje nekog tijela koje donosi pravno obavezujuće odluke, onda ono dobija jaču pravnu snagu. U svakom slučaju, za države koje traže mišljenje, postoji obaveza da se to mišljenje detaljno razmotri, jer savjeti VK dijele evropske standarde i dobre prakse kojima se nove demokratije moraju povinovati – rekla je ona.

Opširnije u Pobjedi.

Foto: americancouncils.org

Portal Analitika