Region

Milanović: Rekao sam da su Srbi za Mađare varvari

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je za RTS da nikada nije Srbe nazvao varvarima, već da je rekao da Mađari imaju takav stav prema onima južno od sebe.
Milanović: Rekao sam da su Srbi za Mađare varvari
Portal AnalitikaIzvor

Milanović je rekao i da je jedan od rijetkih koji se borio za ostanak ćirilice u Vukovaru, kao i da je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić 1995. poslije akcije “Oluja“ radio pri Crvenom krstu i pružao pomoć Srbima.

"Moji preci su kao partizani branili Srbe od ustaškog zuluma... Nijesam rekao da su Srbi varvari, rekao sam da Mađari grade zid prema jugu i da varvarima smatraju sve one koji se nalaze ispod njih na mapi. Ne možete citirati riječi koje nijesam rekao. Moram da kažem, osam od deset Srba u Hrvatskoj glasa za mene i to mi se često spočitava u Hrvatskoj", naveo je Milanović. 

Vlada kojoj je premijer Milanović, odlučila je da ukine blokadu granica koja je trajala pet dana. 

"Odluka je unilateralna i ja mogu da je donesem opet. Imamo problem, Srbija mora da funkcioniše kao država, kad ljudi uđu u Srbiju treba da se organizovano prebacuju na sjever, a ne da se stvara ekonomska aktivnost kada oni uđu sa 100 eura, a izađu sa 50. Ponudio sam da pošaljemo autobuse da ljude vozimo na hrvatsku granicu, veći dio tu, manji dio na Mađarsku. Ko i s kojim motivima odbija takvu ponudu? Morate dokazati da se ponašate kao organizovana država, srpska vlast se ponaša kao da je zemlja trećeg svijeta, što ona nije", dodao je Milanović. 

Na pitanje da li je neko iz EU uticao na odluku Hrvatske, on je odgovorio odrično. 

"Nije bilo nijedne riječi o Srbiji, ni ovoj situaciji, ne vidim ko bi mogao da vrši pritisak, sigurno je Evropska komisija. Ono što je Hrvatska učinila je nediskriminatorno, ona je to uradila da zaštiti svoje interese i kaže, sarađujte s nama. Poslije toga, Srbija uvodi diskriminatrosku mjeru prema hrvatskoj robi i hrvatskim kamionima. Potom je Hrvatska uvela mjeru da zabrani ulazak vozilima sa srpskim tablicama i autobusima. Sada izbjeglice idu preko Horgoša, a prije dva dana nijesu mogle", istakao je Milanović.

On je dodao da Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom. 

"Da li znate da Hrvatska može da zaustavi ulazak Srbije u EU? Da li je vama jasno da ja to ne želim? Mi želimo normalne odnose, a sve je rađeno iz dubokog uvjerenja da se mora držati riječ", zaključio je Milanović.

Portal Analitika