Politika

Cdu podržava inicijativu SNP-a za vraćanje klevete i uvrede u krivično zakonodavstvo

Crnogorska demokratska unija (Cdu) podržava inicijativu Socijalističke narodne partije (SNP) za vraćanje klevete i uvrede u krivično zakonodavstvo, saopšteno je iz te stranke.
Cdu podržava inicijativu SNP-a za vraćanje klevete i uvrede u krivično zakonodavstvo
Portal AnalitikaIzvor

Iz SNP-a su ranije najavili da će od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića tražiti da se u dnevni red parlamenta uvrsti Predlog izmjena Krivičnog zakonika, kojim se kleveta i uvreda ponovo uvode kao krivično djelo.

U saopštenju Cdu je ocijenjeno da dekriminalizacija klevete i uvrede nije donijela unaprjeđenje javne komunikacije u Crnoj Gori nego se, kako su naveli, dogodilo se upravo suprotno.

„Crnogorska javna scena je postala poligon za zloupotrebu mogućnosti da se kaže sve i svašta, bez ikakvog obzira i stida. Što je još gore, u tome nerijetko prednjače oni koji bi trebalo da budu na braniku dostojanstva javne riječi i odgovornosti koja se u toj profesiji podrazumijeva – mediji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je crnogorskom društvu, zbog njegovog napretka i jačanja demokratskih institucija, od vitalne važnosti korektna, odgovorna i utemeljena javna riječ, „a zaštita digniteta ličnosti, bez obzira na njenu socijalnu i političku poziciju i uticaj, je ugaoni kamen svakog slobodnog društva“.

„Činjenica da su uvreda i kleveta inkriminisane u velikom broju evropskih demokratija samo dodatno potvrđuje opravdanost inicijative kolega iz SNP“, dodaje se u saopštenju Cdu.
 

Portal Analitika