Politika

Lukšić u SAD-u ima niz susreta

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić susreo se u Vašingtonu sa Avril Hajns, zamjenicom savjetnika predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost iViktorijom Nuland, zamjenikom državnog sekretara SAD.
Lukšić u SAD-u ima niz susreta
Portal AnalitikaIzvor

U skladu sa nedavnom porukom potpredsjednika Bajdena premijeru Đukanoviću u kojoj je naglašena podrska SAD članstvu Crne Gore u NATO uz pretpostavkedaljegnapretka u reformama, na oba sastanka su istaknutadosadašnja dostignuća naše zemlje u NATO integracijama.

Lukšić je prenio odlučnost crnogorske Vlade da sa dodatnom energijom i upornošću nastavi sa svojom reformskom agendom, kako u susret ministarskom sastanku NATO u decembru, tako i nakon toga. U tom smislu, informisao je sagovornike o intenzivnim aktivnostima koje se sprovode u okviru javnog dijaloga o NATO, kao i u oblasti vladavine prava. On i njegovi sagovornici saglasili su se da je rezolucija, nedavno usvojena u crnogorskom Parlamentu o NATO, od izuzetnog značaja. Na sastancima se razgovaralo i o drugim pitanjima, poput bezbjednosti i političke stabilnosti našeg regiona i Evrope, posebno u svijetlu efekata tekuće migrantske krize.

25luksic2

Potpredsjednik Lukšić se tokom boravka u Vašingtonu susreo i sa Sirilom Milerom,potpredsjednikom Svjetske Banke za Evropu i Centralnu Aziju i Heder Konli, direktorkom za Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije – CSIS.

Na sastanku sa potpredsjednikom Milerom, potenciran je značaj analitičkog izvještaja Svjetske banke za Crnu Goru, koji treba da posluži za obezbijeđivanje podrške zadalji ravnomjerni ekonomski razvoj Crne Gore kroz jačanje institucija, sa naglaskom, između ostalog, na poresku administraciju, lokalnu samoupravu, upravljanje životnom sredinom i sistem zdravstva. 

Portal Analitika