Abiznis

Telekom i M:tel operatori Univerzalnog servisa

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je, nakon sprovedenog javnog konkursa, odredila Crnogorski Telekom i Mtel za nove operatore Univerzalnog servisa u oblasti elektronskih komunikacija. Crnogorski Telekom je određen za operatora Univerzalnog servisa koji će obezbjeđivati pristup javnoj elektronskoj komunikacionoj mreži, obavljanje telefonskih poziva i pristup internetu, a Mtel je određen za operatora Univerzalnog servisa koji će pružati usluge univerzalne službe za davanje informacija o telefonskim brojevima i univerzalnog telefonskog imenika. Ovi operatori će od januara 2016. godine zamjeniti Telenor i Teleinfo.me, koji trenutno pružaju usluge Univerzalnog servisa.
Telekom i M:tel operatori Univerzalnog servisa
Portal AnalitikaIzvor

Univerzalni servis je skup osnovnih elektronskih komunikacionih usluga propisanog kvaliteta koje su na teritoriji Crne Gore dostupne svim krajnjim korisnicima po pristupačnim cijenama, bez obzira na njihov geografski položaj. Usluge Univerzalnog servisa se pružaju na tehnološki neutralnoj osnovi, primjenom načela objektivnosti, transparentnosti, srazmjernosti i nediskriminatornosti i uz što manje narušavanje konkurencije na tržištu.

Crnogorski Telekom i Mtel, novoizabrani operatori Univerzalnog servisa, će sa pružanjem usluga Univerzalnog servisa početi u januaru.2016. godine, Ovi operatori treba da obezbjede geografsku i ekonomsku dostupnost usluga Univerzalnog servisa.  Crnogorski Telekom i Mtel će usluge Univerzalnog servisa pružati po povoljnijim uslovima u odnosu na trenutno važeće. Cijena priključka na fiksnoj lokaciji za Univerzalni servis će iznositi 8,04 eura umjesto sadašnih 20,34 eura. Cijena mjesečne pretplate biće 3,99 eura umjesto sadašnjih 6,05 eura. U tu cijenu biće uključeno 120 minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori, 10 minuta prema mobilnim  mrežama u Crnoj Gori i 15  minuta poziva prema inostranstvu. Cijena minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori će iznositi 1,5 centi, umjesto sadašnjih 6 centi u skupljojj tarifi odnosno 3 centa u jeftinijoj tarifi. Cijena minuta poziva prema mobilnoj mreži Crnogorskog Telekoma će biti 1,5 centi umjesto sadašnjih 6 centi, a prema drugim mobilnim mrežama u Crnoj Gori 8,6 centii umjesto sadašnja 23 centa. Cijena za 1 MB prenešenih podataka biće 0,5 centi, umjesto sadašnjih 1,5 centi. Tarifni interval za obračun telefonskih poziva je 1 sekund. Obračunska jedinica za količinu prenešenih podataka je 1KB.

Crnogorski Telekom će socijalno ugroženim licima i licima sa invaliditetom  usluge Univerzalnog servisa pružati po još povoljnijim uslovima od napred navedenih. Lica sa invaliditetom i socijalno ugrožena lica ne plaćaju priključak i mjesečnu pretplatu za Univerzalni servis.  Pored ove povpljnosti lica sa invaliditetom i socijalno ugrožena lica, dobijaju besplatno 120 minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori, 10 minuta prema mobilnim  mrežama u Crnoj Gori, 15  minuta poziva prema inostranstvu i 2 GB prenešenih podataka. Nakon potrošenog saobraćaja koji se ne naplaćuje popust na cijenu telefonskih poziva i cijenu  prenešenih podataka za lica sa invaliditetom je 50%, a za socijalno ugrožena lica 33% u odnocu na navedeme cijene usluga Univerzalnog servisa.

Cijena poziva prema Univerzalnoj službi informacija će umjesto sadašnjih 20,5 centi po pozivu, od januara 2016 godine, kada Mtel počne sa pružanjem ove usluge, iznostiti 9,5 centi. Univerzalna služba informacija (broj 1180) daje podatke o fiksnim i mobilnim telefonskim brojevima svih pretplatnika koji nijesu zahtijevali zabranu objavljivanja tih podataka i to prema pretplatničkom broju ili vlasniku broja. Poziv prema broju 1180, koji je broj Univerzalne službe informacija, mogu uputiti svi krajnji korisnici elektronskih komunikacionih usluga. Jednim pozivom na broj 1180 može se dobiti informacija o telefonskim brojevima iz svih mreža koje koristi određeni pretplatnik.

Novoizabrani operatori Univerzalnog servisa će period do januara 2016 godine iskoristiti da svoje mreže prilagode pružanju usluga Univerzalnog servisa, kako bi se obezbjedio kontinuitet pružanja usluga Univerzalnog servisa.

Portal Analitika