Region

Slovenačka štampa: EU treba da udari šakom i riješi spor

Zatvaranje hrvatsko-srpske granice i svojevrsni trgovački rat Zagreba i Beograda može da destabilizuje cio region, pišu danas slovenački dnevnici pošto su dan ranije taj problem istakli vodeći slovenački političari i kritikovali hrvatskog premijera Zorana Milanovića.
Slovenačka štampa: EU treba da udari šakom i riješi spor
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Spor zbog usmjeravanja velikog talasa izbjeglica iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije, a ne više preko Mađarske, podsjeća na vrijeme prije raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su prvo uvedene trgovačke blokade među republikama, a poslije su se začuli ratni bubnjevi te je slijedio prekid svih veza, navodi mariborski dnevni list Večer.

"Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susjednu zemlju, a preduzete mjere i kontramjere bile bi dječija igra kad ne bi imale teške ekonomske posljedice", piše mariborski list.

On navodi da bi Evropska unija morala "udariti po stolu" i odlučno reći objema zemljama da to više neće da trpi i da moraju da prestanu sa svojim igrama. Ljubljanski Dnevnik navodi kako Hrvatska i Srbija "usred izbjegličke krize izazivaju ekonomsku blokadu" i međusobno se optužuju za kršenje pravila i agresivno ponašanje prema susjedu.

List navodi da je u doba izbjegličke krize bilo čudno i ponašanje slovenačkog premijera Mire Cerara, koji je krajem prošle sedmice "u očaju vikao da brani šengensku granicu i napadao Hrvatsku, jer ne obavlja svoj zadatak" iako je Hrvatska za nekoliko dana primila deset puta više izbjeglica nego Slovenija i tako svojim državljanima indirektno sugerisao da su izbjeglice "ofanzivna vojska".

Vodeći slovenački dnevni list, ljubljansko Delo, donosi novi komentar, drugi dan zaredom u kom za trgovačku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor. Trgovački rat Beograda i Zagreba nema direktnu vezu s izbjegličkom krizom nego sa dva populistička premijera koji napinju mišiće nastojeći da svijetu, ali u prvom redu domaćoj javnosti, pokažu ko je jači na Balkanu, navodi list. "Milanović zbog izbora ne može da dozvoli da bude poražen u odmjeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je ljevičar s jakom desnicom", navodi Delo i tvrdi da je hrvatski premijer "kako bi se dodvorio evroskeptičnim biračima" sada spreman "da se posvađa s cijelom Evropom".

Izvor i foto: pressonline.rs

Portal Analitika