Zanimljivosti

Trikovi kojima ćete lako steći zdrave prehrambene navike

Podrška je bitan dio svake promjene na bolje, pa se okružite ljudima sa sličnim navikama i ambicijama.
Trikovi kojima ćete lako steći zdrave prehrambene navike
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Svi smo barem jednom entuzijastično počeli sa zdravim načinom života (vježbanjem, dijetom ili nekim hobijem), no nakon kratkog vremena jednostavno smo izgubili volju.

Treba zapamtiti da se promjena ne događa preko noći, te da je privikavanje na zdrav način života duži proces. Donosimo nekoliko jednostavnih trikova kojima ćete lako zavoljeti zdravu prehranu.

Izbacite postojeće nezdrave navike: Prvi korak prema zdravom životu je izbjegavanje nezdravih navika na koje smo se navikli. Pokušajte kafu sakriti duboko u ormarić, a na njeno mjesto posložite lijepe čaše ili zdrave grickalice. Vrč vode stavite u frižider tako da to bude prva stvar koju uočite kada ga otvorite. Mijenjanje uobičajenih radnji često donese uspjeh. Ako često jedete nezdrave grickalice gledajući TV nakon posla, probajte nekoliko dana umjesto paljenja TV-a da slušate muziku ili čitate neku dobru knjigu.

Ponavljajte nove navike: Čuli smo razne priče o idealnom broju ponavljanja neke radnje ili ponašanja u svrhu usađivanja navike - jedne govore da je to svakodnevno ponavljanje 21 dan, a druge 30. Istraživanje jednog londonskog univerziteta otkrilo je da je grupi od 96 ljudi trebalo 66 dana da bi im ponašanje postalo automatsko. Ako se držite nečega, npr. pripravljanja smoothieja svako jutro, nakon nekog vremena to će ti postati sasvim normalno.

Vjerujte u sebe: Nemojte sumnjati u sebe, i pretpostavljati da nećete moći raditi zdravi ručak svaki dan ili da se nećete moći odreći omiljenog gaziranog pića. Najbitnije je vjerovati u sebe i u djelotvornost novog načina života.

Nađite podršku: Današnje društvo često potiče i veliča nezdrave navike, pa je poprilično teško naći nekoga ko će rado krenuti s vama na neki kurs ili na trening. Podrška je bitan dio svake promjene na bolje, pa se okružite ljudima sa sličnim navikama i ambicijama.

Izvor i foto: index.hr

Portal Analitika