Crna hronika

Pavićević pušten da se brani sa slobode

Bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, pušten je da se brani sa slobode. Pavićević je pušten nakon što ga je večeras saslušao sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović. Sudija Bašović je kao neosnovan odbacio zahtjev Specijalnog tužilaštva da se osumnjičenom odredi pritvor do 30 dana.
Pavićević pušten da se brani sa slobode
Portal AnalitikaIzvor

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Žarka Pavićevića i bivše direktorice Zavoda za izgradnju Bara Danijele Krković.

Pavićević se, kako su podsjetili iz Tužilaštva, sumnjiči da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a Krković za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave.

Tužilaštvo sumnja da su njih dvoje izvršili krivična djela u namjeri da pravnom licu "Zavod za izgradnju Bara" AD Bar pribave protivpravnu imovinsku korist od skoro dva miliona eura, u kom iznosu je pričinjena i šteta Opštini Bar. Osim toga, sumnja se da je Pavićević pričinio Opštini Bar i štetu u iznosu od oko 930 hiljada eura.

"Sumnja se da je osumnjičeni Ž.P. u periodu  od 2007. do 2014.godine u Baru, kao javni funkcioner , u namjeri da drugom pravnom licu “ Zavodu za izgradnju Bara” AD Bar pribavi imovinsku korist,  zloupotrebio službeni položaj  i prekoračio granice svojih službenih ovlašćenja  tako što je, bez odobrenja o zaduživanju i davanju garancija  Skupštine opštine Bar,  zaključio ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru,  za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u više državnih institucija. Osumnjičeni je navedenim ugovorom  obavezao Opštinu Bar da će garantovati urednu otplatu kredita za izgradnju objekta A6 u Baru", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo sumnja da je Krković kao direktorica Zavoda djelujući u ime pravnog lica,  pomogla Pavićeviću da pribavi imovinsku korist preduzeću "Zavod za izgradnju Bara" AD Bar,  tako što je zaključivala ugovore o bankarskim kreditima.

"Pavićević je mimo Statuta i bez odobrenja Skupštine opštine Bar,  zaključivao Ugovore o jemstvu kojim je obavezivao Opštinu Bar da će vratiti cjelokupni kredit , u slučaju da Zavod za izgradnju Bara ne bude uredno vraćao kredit. Takođe se  sumnja da je D. K. u periodu od 2010. do 2013.godine kao izvršni direktor preduzeća Zavod za izgradnju Bara AD Bar u službene isprave unosila neistinite podatke koje je ovjeravala svojim potpisom i pečatom privrednog društva", navodi se u saopštenju.

 

RTCG

Portal Analitika