Region

MILANOVIĆ: Srbija u dogovoru s Mađarskom šalje izbjeglice samo u Hrvatsku

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je blokada granice sa Srbijom uvedena, jer Srbija organizovano u dogovoru s Mađarskom šalje izbjeglice samo u Hrvatsku.
MILANOVIĆ:  Srbija u dogovoru s Mađarskom šalje izbjeglice samo u Hrvatsku
Portal AnalitikaIzvor

"Neću dopustiti da se od nas rade bedaci i da se svi šalju Hrvatskoj, to je moja poruka", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu, po dolasku iz Brisela.

On je rekao da je nekoliko puta tražio od Srbije, ali i premijera Aleksandra Vučića da zaustavi toliko intenzivan priliv izbjeglica prema Hrvatskoj.

Premijer je rekao da Srbija "pušta da izbjeglice neorganizovano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na sjeveru, a onda ih organizovano šalje samo na hrvatsku granicu", što se, kako je rekao, radi u organizaciji srpske Kancelarije za izbjeglice. Milanović je poručio da srpska vlada samo treba da zaustavi tako intenzivan priliv izbjeglica u Hrvatsku.

"To je tako malo. Neka objasne svojim građanima zašto to neće? Sve što vaš premijer treba da napravi je da zaustavi ovako intenzivan tok izbjeglica. Mi ne možemo primati 9.000 izbejglica u jednom danu, ali 4.000 do 5.000 možemo. Ako ima neki poslovni aranžman izvan Hrvatske, Vučić to treba da kaže. Ja nemam", rekao je Milanović koji je nekoliko puta rekao da to govori da bi upoznao javnost Srbije sa stavovima Hrvatske.

On je poručio Srbiji da osnuje kampove za izbjeglice, kao što je to učinila Hrvatska ili da dio ljudi šalje prema sjeveru, na granicu s Mađarskom.

"Beograd i Budimpešta igraju u tandemu, i mislim da su u tome potpuno usamljeni", rekao je Milanović i dodao da u Briselu juče nije bilo "ni slova o situaciji na hrvatsko-srbijanskoj granici".

Premijer se zapitao kako to da su srpska vlast uvela protivmjere Hrvatskoj u ponoć, iako je on u srijedu u Briselu najavio da će od četvrtka Hrvatska privremeno ukinuti zabranu ulaska za kamione. Istakao je da hrvatska mjera "nije bila protiv srpskih kamiona, već protiv svih kamiona, i hrvatskih", dok je Srbija odgovorila paketom mjera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi.

"To je na štetu Srbije, to je sječenje grane na kojoj sjede", rekao je hrvatski premijer.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.