Svijet

Saudijska Aarabija: Poginulo najmanje 717 hodočasnika, više od 800 povrijeđeno

Najmanje 717 hodočasnika poginulo je, a više od 800 povrijeđeno u ljudskom stampedu u saudijskom gradu Mini, izvan svetog muslimanskog grada Meke, gdje je na hadžiluk došlo oko dva miliona ljudi, saopštili su zvaničnici.
Saudijska Aarabija: Poginulo najmanje 717 hodočasnika, više od 800 povrijeđeno
Portal AnalitikaIzvor

U Mini, koja se nalazi na oko pet kilometara od Meke, u više od 160 hiljada šatora spavaju vjernici za vrijeme hodočašća.

Nesreća se dogodila u Ulici 204, koja vodi do Džamarata, gdje hodočasnici simbolično kamenuju đavola.

Rojters navodi da su blokirani svi putevi koji vode do mjesta nesreće, gdje je stiglo 220 ambulantnih vozila i četiri hiljade spasilaca.

Saudijska služba za civilnu odbranu je na Tviteru objavila da nadležni trenutno pokušavaju da razdvoje velike grupe ljudi i upute ih na druge alternativne pravce.

Prije devet godina, najmanje 360 hodočasnika je poginulo tokom hadžiluka u istom mestu.

Najmanje 3.349 vernika poginulo je u posljednjih 25 godina u raznim nesrećama za vrijeme i uoči hadžiluka.

Nesreća sa najvećim brojem žrtava dogodila se 1990. godine kada je 1.426 vjernika poginulo u stampedu u tunuelu koji vodi ka svetim mjestima u Meki.       

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama i svaki musliman je dužan da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk.

MINA

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.