Abiznis

Dobijanjem kredita otvorili bi najmanje 30 radnih mjesta

Kompanija Vektra Jakić bi, dobijanjem kredita iz Abu Dabi razvojnog fonda, mogla proširiti proizvodnju, povećati izvoz, otvoriti najmanje 30 novih radnih mjesta i stvoriti pretpostavke za otvaranje još 180, ocijenjeno je tokom posjete ambasadorke Ujedinjenih Arapskih Emirata Hafse Al Ulame toj kompaniji.
Dobijanjem kredita otvorili bi najmanje 30 radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ulama je zajedno sa ministrom Petrom Ivanovićem obišla fabriku i uvjerila se u kapacitete i strategiju razvoja Vektre Jakić.

Vlasnik preduzeća, Dragan Brković, istakao je da bi kreditna podrška omogućila da se, nakon tri godine, pokrene projekat peletare u Vektri, čime bi se zaokružio primarni ciklus proizvodnje drvne građe.

Prema njegovim riječima, novih 30 mjesta otvorilo bi se sa planiranom investicijom, a povećanje i unaprjeđenje proizvodnje otvoriće i dodatne mogućnosti za proširenje eksploatacije šuma u dijelu drvnih sortimenata koje do sada nijesu imale tržišnu valorizaciju.

„Ujedno će se pospješiti čišćenje šuma i puteva, kroz povećanje broja radnika. Sa završetkom peletare, povećaćemo i izvoz, jer za pelet imamo dosta interesovanja iz zemalja Evropske unije, pogotovo Njemačke i Italije. Vjerujem da na tržištima pet godina unaprijed možemo prodati proizvodnju”, kazao je Brković.

Sa investicijom će, kako je naveo, biti završen prvi ciklus prerade drveta i pripremljena kompletna infrastruktura za sljedeću fazu razvoja, a to je proizvodnja određenih finalnih proizvoda koja treba da otvori novih 180 radnih mjesta za mlade ljude i stručnjake koji će koristiti sofisticirane tehnologije.

On je podsjetio da Vektra trenutno proizvodi drvenu građu koju izvozi u Bugarsku, Tursku, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, i da je u kompaniji je direktno zaposleno 220 ljudi, a kroz kooperantske poslove na eksploataciji šume, transportu i drugim firmama uključenim u sistem funkcionisanja, još 270 radnika.

Brković je kazao da vjeruje da će aplikacijom za kredit uvjeriti Abu Dabi fond za razvoj da će kreditna sredstva biti iskorišćena namjenski za otvaranje radnih mjesta, povećanje proizvodnje, izvoza, kao i ukupne ekonomije u najsjevernijem dijelu Crne Gore.

Ulama je, kako je saopšteno iz Ministarstva, rekla da je impresionirana onim šta je vidjela u Vektri, tehnologijom i razvojnom strategijom za dalje unaprjeđenje proizvodnje, a posebno zbog toga što je kompanija locirana u sjevernom dijelu Crne Gore koji država jako želi da brže razvija.

“Cilj nam je da se razvojni kredit kako je koncipiran ovaj iz Abu Dabi fonda za razvoj iskoristi za razvoj, pogotovo je dobro ako su to udaljenije oblasti u Crnoj Gori. Vektra ima kapacitet da se širi, što je jako dobro, a pored toga imaju i jako dobre ideje o tome koja su naredna odeljenja koja treba razvijati, povrh onoga što već imaju. Imaju cilj, plan i strategiju. Impresionirana sam i načinom korišćenja svih djelova drveta, u cilju proizvodnje energije”, navela je Ulama.

Ona je ocijenila da Vektra, sa trenutno više od 450 zaposlenih ljudi i potencijalima za rast, upravo predstavlja dobar primjer za buduće investicije.

“Ukoliko ispune uslove za kredit, bićemo zadovoljni, posebno jer se kompanija nalazi u sjevernom dijelu Crne Gore, kojem su potreban razvoj, industrija i nova radna mjesta. Riječ je i o drvnim proizvodima za kojima postoji tražnja u Evropi, ali isto tako i u UAE koji koriste puno drveta, a koji mogu biti i zemlja reeksporta u druge djelove svijeta”, zaključila je Ulama.

 

MIna business

Portal Analitika