Politika

LEKIĆ: O NATO-u odlučiti referendumom

Lider Demosa Miodrag Lekić, kako kaže, pripada onoj većini u Crnoj Gori koja zastupa demokratski princip da pitanje ulaska Crne Gore u NATO treba odlučiti na referendumu. Lekić, u intervjuu portalu Sputnjik, kaže da će, ukoliko pozivnica našoj zemlji stigne u decembru, to biti znak da su članice NATO odustale od sopstvenih kriterijuma i objektivno će rizikovati pad kredibiliteta u ozbiljnoj domaćoj javnosti, pa i na međunarodnom planu.
LEKIĆ: O NATO-u odlučiti referendumom
Portal AnalitikaIzvor

U uslovima oštre ekonomsko-dužničke krize, kriminala i korupcije bez pravnog ishoda, trajanja vrha vlasti van demokratske kontrole, skupštinska Rezolucija o NATO-u je nova predstava za javnost, smatra lider Demosa Miodrag Lekić. “Ta pozivnica nije ni stigla u Podgoricu, pa ovo egzaltirano navaljivanje na još uvijek zatvorena vrata ne samo da je suprotno crnogorskoj istorijskoj tradiciji, već i neukusno podstiče autokolonijalnu svijest u našoj zemlji”, kaže Lekić u intervjuu portalu Sputnjik.

Donošenje Rezolucije protiv koje je Demos glasao, Lekić ocjenjuje parapatriotskom operacijom koja je, po njemu, očigledno imala više funkcija, u prvom redu da se teška realnost uslova u kojima žive građani zamjeni novom temom ulaska u NATO.

Pored skretanja pažnje sa realnog života građana, donošenje Rezolucije, kaže Lekić, ima najmanje još četiri funkcije - podsticanje podjela i svađa u zemlji, jer ova tema duboko dijeli građane Crne Gore, u kojoj, po njemu, više od pola stanovništva misli drugačije, zatim kao najava da na izborima iduće godine centralna tema neće biti suočavanje sa realnim, životnim, nagomilanim problemima Crne Gore, već dramom ulaska zemlje u NATO.

Lider Demosa navodi da, u objašnjenju četvrtog razloga, treba podsjetiti da zbog neizgrađene pravne države, EU uporno traži konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, i to na visokom nivou, kao uslova za napredovanje Crne Gore u evropskim integracijama.

“Nije teško zaključiti da se iza izuzetno jake javne odanosti NATO-u od strane vrha crnogorske vlasti, posebno onih njenih članova pod sjenkama kriminala i korupcije, kriju očekivanja da će im se upravo zbog te odanosti progledati kroz prste u međunarodnim krugovima. Drugim riječima, da neprijatni dosijei o njima ostanu još u ladicama”, kaže Lekić.

Lekić kaže da pripada “onoj većini” u Crnoj Gori koja zastupa demokratski princip da ovo pitanje treba odlučiti na referendumu.

“I u programu Demosa je precizno zapisano da je za ulazak Crne Gore u vojne saveze potrebno neposredno izjašnjavanje građana na referendumu. Na tome ćemo ne samo insistirati u daljoj političkoj dinamici, već ćemo do kraja i javno demistifikovati pozadine drugačijih varijanti odlučivanja”, objelodanio je Lekić.

Lekić: Mjesecima unazad svjedoci smo elitističke i manipulativne atlantističke kampanje Lekić: Mjesecima unazad svjedoci smo elitističke i manipulativne atlantističke kampanje

Na pitanje da li misli da će Crna Gora u decembru dobiti poziv, Lekić kaže kako su zvaničnici NATO-a javno isticali da je za upućivanje pozivnice potrebno, između ostalog, zadovoljiti dva glavna uslova: mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i jasnu većinsku volju građana za prijem u NATO.

“Oba uslova, kao što je poznato, nisu ispunjena. Ukoliko članice NATO odustanu od ova dva kriterijuma objektivno one rizikuju pad kredibiliteta u ozbiljnoj domaćoj javnosti, pa i na međunarodnom planu”, ocjenjuje lider Demosa.

Politička scena u zemlji bi se, u slučaju nestizanja pozivnice, bez sumnje dodatno zaoštrila i u takvim uslovima bi se, kaže, opet odložile neophodne reforme i definisanje ozbiljne strategije izlaska zemlje iz duboke političke, institucionalne, ekonomske i moralne krize

Poruke američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, saopštene u telefonskom razgovoru sa premijerom Milom Đukanoviću, kaže Lekić, date su u klasično diplomatskoj, dakle ambivalentnoj formi.

“Ohrabrenja i upozorenja su u zvaničnoj propagandni prevedena kao jednostrana podrška stanju u zemlji, pa i njenom rukovodstvu. Tom telefonskom razgovoru je u propagandnim nastupima u dirigovanim medijima dat gotovo mesijansko-mistični karakter”, smatra Lekić.

Lider Demosa kaže da “ova agresivna propaganda, i sva ta provincijalna, nacionalno inferiorna predstava, uz ne malo finansiranje takozvanih lobista novcem osiromašenih crnogorskih građana”, proizvodi bumerang kod domaće javnosti.

“Pa i kod onih kojima članstvo Crne Gore u NATO nije strano”, uvjeren je lider Demosa.

Mjesecima unazad svjedoci smo elitističke i manipulativne atlantističke kampanje u kojoj se — što je, crno na bijelo, potvrđeno aferom Depeša — ne biraju sredstva, čak i brutalno falsifikuju istraživanja javnog mnjenja u korist Vlade, tj. ulaska u NATO. Kako to utiče na crnogorsku javnost?

Lekić vjeruje da kampanja za NATO, u zreloj javnosti djeluje odbojno. Istovremeno, on njen ukupan efekat ne može do kraja procijeniti.

“Zalažem se za poimanje politike kao težnje opštem dobru, uz legitimno javno konfrontiranje različitih mišljenja i stavova, nakon čega se odlučuje demokratski, nekada konsenzusom, češće slobodno izraženom voljom većine. Demos će respektovati čitav spektar mišljenja oko potencijalnih NATO integracija, zalažući se da se na kraju odluči referendumom, podvukao je lider Demosa.

 

RTCG

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_6019
25.09.2015. 11:58

LEKIĆU,TVOJE MJESTO JE UZ NAROD I SA NARODOM.PROTIV SILE I NEPRAVDE MORAMO SE ISTOM SILOM SLUŽITI.AKO U TEBI IMA IŠTA OD KOMANDANTA DURMITORSKE BRIGADE LEGENDARNOG VULA KNEŽEVIĆA,KOGA VRANEŠANI SLAVE I HVALE,I SVOG DJEDA DJENERALA NIKICE KNEŽEVIĆA,BACIĆEŠ SUJETU,I BITI SA SVOJIM NARODOM,SA SIROTINJOM.TEBI JE MJESTO SA NARODOM U MEDJU NARODOM.

0
1
G Guest_11466
25.09.2015. 05:50

Ćuti nesrećniče odavno si pokazao da ne pripadaš demokratiji svijeta nego onoj iz 1918 'srpskoj demokratiji od danas smo Srbi' da Crna Gora i bez referenduma nije država Crnogoraca.

2
1
A Analitičar
24.09.2015. 22:27

Referendum je bačanje novaca. Barem se od vas očekuju prijedlozi za štednju, a ne za razbačivanje. Ako NATO pozove CG u članstvo, referendum će bit puka forma. A, ako ne pozove neće imat smisla.

5
0
G Guest_80110
24.09.2015. 22:18

SPC+DF+SNP+Demos su protiv NATO i svi od reda povezani sa Rusima.

5
1
s susjed
24.09.2015. 18:48

Za NATO se nitko nije odlučivao referendumom, ovi "vaši" nikako da se pomire kao je Crna Gora već godinama u NATO-u...neka previše ne k....jer ako se umiješa EU i Amerika bit će manji od makova zrna.

10
3