Kultura

Njegoševa nagrada Miljenku Jergoviću

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade odlučio je danas da to priznanje za ovu godinu bude dodijeljeno književniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću, za roman Rod, objavljen 2013. godine u Zagrebu.
Njegoševa nagrada Miljenku Jergoviću
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Žiri je razmatrao 17 predloga koje su kandidovali selektori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor za dodjelu tog uglednog međunarodnog priznanja.

„U skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je nakon svođenja liste i užeg izbora, u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasanjem, velikom većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli knjizevniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću“, kaže se u saopštenju.

Prema mišljenju Žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije“.

Žiri je ocijenio da je „njegov je opus naš opus s kraja 20. vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi ka duhovnoj reintegraciji i katarsi.

„Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman Rod dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima”, navodi se u obrazloženju Žirija.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je Međunarodni žiri sastavljen od istaknutih književnika i naučnika iz sedam zemalja regiona - Zdenko Lešić iz Bosne i Hercegovine, Svetlozar Igov iz Bugarske, Katica Ćulavkova iz Makedonije, Aleš Debeljak iz Slovenije, Filip David iz Srbije, Sreten Perović iz Crne Gore i predsjednik Vlaho Bogišić iz Hrvatske.

Njegoševu nagradu uručuje Predsjednik Crne Gore na Cetinju.

 

foto: neznase.ba

Portal Analitika