Politika

GOŠOVIĆ: Demokrate će napuštiti Skupštinu i odreći se plata ukoliko svi potpišu Sporazum

Objedinjenom napuštanju Parlamenta od starne svih opozicionih poslanika, ukoliko do njega dođe, učestvovaće i poslanici Demokrata. Kada svi stave potpis, isto će učiniti i predstavnici Demokrata, kazao je u izjavi za Portal Analitika poslanik Demokrata u Skupstini Crne Gore Neven Gošović.
 GOŠOVIĆ: Demokrate će napuštiti Skupštinu i odreći se plata ukoliko svi potpišu Sporazum
Portal AnalitikaIzvor

Demokratski front (DF) uputio je nedavno parlamentarnim opozicionim subjektima na potpis Sporazum o minimumu političke saglasnosti prema kojem se između ostalog, potpisnici obavezuju da će svi opozicioni poslanici, objedinjeno, napustiti parlament i njegova radna tijela danom početka redovnog jesenjeg zasjedanja.

Gošović je naglasio da će "ukoliko svi potpišu Sporazum, poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore ne samo napustiti Skupštinu, već će se "odreći i poslaničkih plata koje im pripadaju po osnovu poslaničkih funkcija".

- Demokratska Crna Gora više puta jasno istakla da bez pune primjene izbornog zakonodavstva i fer uslova nema izbora u Crnoj Gori. Demokrate će uraditi sve što je u njihovoj moći na stvaranju uslova da predstojeći izbori u Crnoj Gori budu zakoniti i pošteni. Osnovne pretpostavke za to su obezbjeđene doslednog poštovanja zakona od strane institucija sistema i eliminisanje uticaja raznih centara moći. Volja naroda mora biti iskazana na slobodan način u demokratskom ambijentu - rekao je Gošović za Portal Analitika.

Mehanizmi borbe za ostavarivanje tog cilja, kako naglašava, mogu biti različiti, ali moraju biti produktivni i voditi istom cilju - stvaranju uslova za demokratske i slobodne izbore.

- Demokratska Crna Gora smatra da bi bilo značajno čuti kakva su posebno u dijelu produktivnosti dosadašnja iskustva  DF-a i nekih drugih političkih subjekata imajući u vidu da je bojkot Parlamenta više puta oproban metod političke borbe u skorijoj istoriji, čak i vremenu trajnja dužem i broju poslanika većem nego što je sada maksimalno moguć, imajući u vidu na koliko je adresa upućen akt DF-a - rekao je Gošović.

On naglašava da bez obzira na sve pomenuto, u objedinjenom napuštanju Parlamenta od starne svih opozicionih poslanika, ukoliko do njega dođe, učestvovaće i poslanici Demokrata.

- Kada svi stave potpis, isto će učiniti i predstavnici Demokrata. Napominjemo da smo mi jasno saopštili da nećemo učestvovati u prelaznoj Vladi ako tu Vladu čini DPS, ali ćemo je ukoliko to bude stav opozicije podržati u Parlamentu, a sve resore koji bi pripali Demokrata ustupili bi opozicionim subjektima koji bi bili konstituenti takve Vlade, imajući u vidu našu Odluku da nećemo sa DPS-om ni prije, ni nakon izbora. Ukoliko svi potpišu Sporazum, poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore će ne samo napustiti Skupštinu, već će se odreći i poslaničkih plata koje im pripadaju po osnovu poslaničkih funkcija - poručio je Gošović.

foto: cdm

Portal Analitika