Politika

PEJOVIĆ: NATO integracije donose sigurnost

Ono što se koristilo kao ključna argumentacija protiv NATO integracija u crnogorskom parlamentu, osim kolateralane štete u Murinu, uglavnom je trebalo da bude ispričano u parlamentu Srbije, kazala je na tribini u Herceg Novom, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, podsjećajući da je Srbija ušla u Partnerstvo za mir, njen parlament je usvojio sporazum o saradnji sa NATO-m i Srbija je usvojila Akcioni plan za prihvatanje NATO standarda.
PEJOVIĆ: NATO integracije donose sigurnost
Portal AnalitikaIzvor

Ona je dodala i da u Srbiji proces NATO integracija pamatno koriste za proces eurointegracija, kao i za reformu Vojske i zato joj nijesu jasne dileme protivnika NATO-a u parlamentu Crne Gore.

Druga je zabluda da NATO i očuvanje životne sredine moraju biti u koliziji, jer zdrava životna sredina i bezbjednost su ključne vrijednosti koje za našu državu nemaju cijenu, kazala je Pejović. Za nju je najvažniji argument za ulazak u NATO kolektivna bezbjednost.

Aćimović: HN će uvijek stati na stranu uspješne strategije Aćimović: HN će uvijek stati na stranu uspješne strategije

Predsjednica opštine Nataša Aćimović je poručila je da će Herceg Novi uvijek stati na stranu uspješne strategije i zato će dati podršku ulasku Crne Gore u NATO.

Reditelj Branko Baletić pozdravio je građansku ideju koja se stvara u Herceg Novom, nakon mnogo godina stagnacije. Samo građanska Crna Gora predstavlja sigurnu budućnost, a sa članstvom u NATO i novi civilizacijski početak.

Radović: Narodu je  potreban mir i stabilnost koje jedino može donijeti NATORadović: Narodu je potreban mir i stabilnost koje jedino može donijeti NATO

Odbornik Udruženja građana Izbor, Dušan Radović Krušo, govorio je u svoje ime, iznoseći realne i praktične argumente zašto je pristalica NATO saveza. Emotivno, kaže, da i dalje ne podnosi taj savez, ali je narodu potreban mir i stabilnost koje jedino može donijeti NATO, a ne Rusija, bez obzira što mi volimo Rusiju, kazao je Radović.

"Rusija je daleko od nas i sistem u zapadnom svijetu je mnogo bolji nego u Rusiji", dodao je Radović i iz ugla čovjeka čija porodica živi u Rimu.

Na tribini su još govorili zamjenik ambasadora Rumunije, Mihail Stefan, koji je kazao da je 2004. godine Rumunija kada je ulazila u NATO, imala 5,3 milijarde eura stranih investicija, a pet godina kasnije 9,5 miliona. O učešću i benefitima za CRNU GORU od mirovnih misija govorio je komandant misije ISAF u Avganistanu potpukovnik Živko Rakočević, a moderator je bio direktor NVO Alfa Centra, Aleksandar Dedović. (Radio Jadran, Portal RTCG)

 

Portal Analitika