Politika

CDU: Zakon o zdravstvu – odloženi korak unazad

Crnogorska demokratska unija izražava zadovoljstvo što je odloženo usvajanje novog Zakona o zdravstvu. Iako ne sumnjamo u dobre namjere predlagača ovog zakona, smatramo da su predložena zakonska rješenja kontraproduktivna. To bi bio jedan nepotrebni korak unazad u razvoju našeg zdravstvenog sistema.
CDU: Zakon o zdravstvu – odloženi korak unazad
Portal AnalitikaIzvor

„U vremenu kada je naš zdravstveni sistem opterećen sve većim jazom između potreba građana za efikasnom zdravstvenom  zaštitom, s jedne, i njihovim lošim standardom i sve težom socijalnom situacijom, s druge strane, zakonodavac ima obavezu da traži ona rješenja koja će olakšati dostupnost medicinskih usluga svim građanima - bilo da se radi o privatnom ili o javnom sektoru – a ne da pravi razliku i diskriminaciju između ljekara u zavisnosti od toga  gdje i za koga rade“, ističe se u saopštenju CDU, dostavljenom Portalu Analitika.  

Rješenja koja novi zakon nudi, samo bi povećala potrebu i mogućnost za nelegalnim radnjama i ozbiljnim poremećajima. Predložena rješenja bi značila potvrdu nezadovoljstva svih u našem sistemu zdravstvene zaštite - kako davaoca, tako i korisnika usluga. Reakcije i negativni stav preko dvije stotine ljekara o ovom zakonskom projektu dovoljno govori o stavu struke. Jasno je da su potrebne promjene u našem zdravstvu – ali ne administrativne i restriktivne mjere ovog tipa – već konzistentna politika koja će omogućiti ljekarima da rade, a da pri tome izmiruju sve obaveze prema budžetu. Time bi se smanjila i korupcija koja neizbježno vlada našim zdravstvom. 

Već sada je jasno da bi predloženi zakon – ukoliko bi bio usvojen u predloženom sadržaju - sigurno bio predmet postupka i pred Ustavnim sudom, zbog odredbi koje prave diskriminaciju u ljekarskoj profesiji između ljekara koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama, u odnosu na njihove kolege koji su se "drznuli" da svoj posao obavljaju u privatnim klinikama. Žrtva ovakvih zakonskih rješenja bi bila ogromna većina naših građana. Sama ta činjenica bi dezavuisala ovaj zakon.

Zbog svega toga smatramo da je odlaganje usvajanja zakona prilika da se još jednom sagledaju njegova loša rješenja i nađe načina za neophodne izmjene i korekcije.

Portal Analitika