Turizam

Predstavljen projekat izgradnje žičare od Bečića do tvrđave Kosmač

U hotelu „The Queen of Montenegro“ danas je održana prezentacija idejnog projekta izgradnje žičare od budvanskog naselja Bečići do tvrđave Kosmač na Brajićima. Projekat se realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva između Opštine Budva i preduzeća „Cable car“, a planirani početak izvođenja radova je Dan Opštine Budva, 22. novembar tekuće godine.
Predstavljen projekat izgradnje žičare od Bečića do tvrđave Kosmač
Portal AnalitikaIzvor

Opština Budva je u skladu sa definisanim uslovima učešća u ovom projektu preduzela niz aktivnosti koje prethode izgradnji žičare. Na sjednici Skupštine Opštine Budva u julu 2014. godine usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju žičare, na osnovu koje su izdati i Urbanističko tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije. Opština Budva je takođe pristupila izradi Elaborata o parcelaciji koji je neophodan kako bi svi imovinsko - pravni odnosi bili regulisani, te kako bi uskoro uslijedilo izdavanje građevinske dozvole, saopšteno je Portalu Analitika iz Opštine Budva.

Idjeno rješenje ovog projekta izrađeno je od strane kompanije „Adria invest“ kao i renomirane njemačke kompanije „Doplermajer“ koja se bavi izgradnjom različitih vrsta žičara u čitavom svijetu. Projekat koji je danas prezentovan podrazumjeva uređenje početne stanice u Bečićima, i završne stanice,  nadomak tvrđave Kosmač u Brajićima. Na lokalitetu  Brajići predviđena je izgradnja malog turističkog centra,  koji će sadržati restoran od ukupno 200 mjesta, suvenirnicu, amfiteatar sa pogledom na tvrđavu koji će biti prilagođen za potrebe izvođenja koncerata i predstava i veliku terasu sa pogledom na more uz prateće sadržaje.

Predviđena dužina žičare iznosi oko 2 100 metara, kapaciteta je u prosjeku 1 500 ljudi,  a od Bečića do Brajića njome će se putovati nepunih sedam minuta.

Prema riječima investitora, ukupna vrijednost projekta iznosiće oko 10.000.000 eura, a završetak radova, ukolko sve bude teklo po planu predviđen je sredinom 2016. godine.

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je i predlog valorizacije cjelokupnog seoskog područja na Brajićama, koji podrazumjeva uređenje uzletišta za paraglajdere, izgradnju malog turističkog naselja, golf terena, ali i valorizaciju područja oko tvrđave Kosmač.

Predsjednik Opštine Budva doc. dr Srđa Popović naveo je da je privilegija imati naklonjenu prirodu na ovom području, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje pruža priliku da se ovaj dio budvanskog zaleđa u naselju Brajići valorizuje na najbolji mogući način, upravo izgradnjom atraktivne žičare sa svim pratećim sadržajima koji će znatno pospješiti turističku ponudu našeg grada.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_24840
24.09.2015. 17:08

Da nije nebulozno, bilo bi komicno.

0
1
G Guest_80894
24.09.2015. 15:59

Predstavljen projekat izgradnje žičare od Bečića do tvrđave Kosmač Analitiko , CIJE su ovo bile DEJE ? KO je PISAO o ovim STVARIMA pridje koju GODINU-ako je ostala STARA garnitura ADMINISTRATIRA setice se, ,,,,,AKO se sete sete ako NE nikom nista ,to je bila moja DUZNOST,.... ZAR NE ??

1
0