Region

Vučić: Nećemo odgovoriti, na ludilo nema reakcije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se na ekonomske mjere može odgovoriti ekonomskim mjerama, ali da se "na ludilo ne možete reagovati nikako".
Vučić: Nećemo odgovoriti, na ludilo nema reakcije
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je gostujući na TV B92 povodom krize na granici Srbije i Hrvatske rekao da Srbija ne želi da odgovara na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srpskim vozilima.

"Srbija na sumanute mjere neće da odgovara. Mislili smo da je davno prošlo vrijeme kada se ulazilo u autobus i govorili 'ti, ti i ti, ne možeš dalje'", rekao je Vučić.

Kako je naveo, Srbija je morala da poslije četiri dana odgovori ekonomskim mjerama na hrvatsku blokadu i da to "svi u svijetu razumiju". 

Premijer Srbije je rekao i da neće da dozvoli da se Srbija i Hrvatska smještaju u isti koš i istakao da to ne rade ni visoki evropski zvaničnici kao što su Federika Mogerini ili Johanes Han. 

"Zvaničnici EU su nedvosmisleno rekli, i to pred predstavnicima Hrvatske, da Srbija u ovome nema krivice, da je krivica na hrvatskoj strani", rekao je Vučić, koji je ranije danas razgovarao sa evropskim parlamentarcima. 

Vučić je rekao da nije dobar način da se razgovara "o orlovima i muvama i šaranju" i da Srbija neće u tome učestvovati. Kako je dodao, na iracionalne i sumanute mjere se ne može odgovarati na racionalan način. 

Rekao je i da nije bilo kontakta sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, kao i da je "bio šokiran kada je čuo za ono sa autobusom". 

"Nije mi bilo teško da ga pozovem kada su krenuli sa mjerama, ali sada moram da vidim da li postoji smisao", rekao je Vučić. 

Srpski premijer je poručio da su građani Hrvatske uvijek dobrodošli u Srbiju i da neće biti zaustavljanja putničkog saobraćaja. 

"Niko neće biti zaustavljen zato što ima hrvatski pasoš. Građani Srbije takođe mogu biti mirni i treba da znaju da mi ni na koji način nismo ništa izazvali", rekao je Vučić. 

Vučić očekuje da će uslijediti nove odlučne i jasne reakcije EU i da će problem biti riješen. Takođe, on je rekao da očekuje od EU da otvori granice. 

"Šteta je ozbiljna i velika. Mi problema u prodavnicama nećemo imati, a nadam se da će sve kratko trajati. Ako potraje, biće zamjena za hrvatske proizvode, biće proizvoda i iz Srbije i iz drugih zemalja", rekao je on. 

Takođe, rekao je da se nada da će "uskoro kraj kampanje u Hrvatskoj" i ponovio da "Srbiji ništa nije smiješno u ovoj situaciji". 

"Nevjerovatno je to da je jedna zemlja koja nije članica EU dobila veću podršku od članice EU. To govori o tome koliko smo u pravu", rekao je Vučić.

Besmisleno je da su se svi udružili protiv Milanovića

Aleksandar Vučić odbacio je kao smiješnim izjave hrvatskog kolege Zorana Milanovića da su protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj. 

"Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega“, odgovorio je on novinarima. 

Vučić je poručio da Srbija ne želi da koristi takav govor i da je odgovorna država i da se kao takva i ponaša. 

Istovremeno je naglasio da Srbija ne može da ukine svoju državu i odustane od reakcije na ekonomsku agresiju Hrvatske. 

"To bi značilo kao da kažemo - uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi", naglasio je premijer.

Očekujemo reakciju EU

Vučić istakao je danas da je Srbija napadnuta, da su mjere koje je sprovela samo odgovor, a da od Evropske unije očekuje da naloži svojoj članici da poštuje važeće sporazume. 

Vučić je naglasio da građani Hrvatske mogu slobodno da dođu u Srbiju i da su im vrata širom otvorena. 

"Jedva čekamo da se otvore vrata i za kamione, za to je potreban samo mali napor, da se poštuju sporazumi koje imamo sa EU", rekao je premijer novinarima poslije obilaska "Ikarbus-a". 

On je dodao da za Srbiju, za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanović "izbjeglice nisu krompir i paradajz" i da ih država ne šalje nigdje. 

"Nećemo nikome dozvoliti da nam odvlači pažnju od prosperiteta Srbije. Mi želimo samo da nas ostave na miru i poštuju ugovore, a ljude nećemo da tretiramo kao krompire", naglasio je Vučić. 

"Pet mjeseci idu na mađarsku granicu i nijednom me mađarski premijer Viktor Orban nije pozvao da pita zašto idu na hrvatsku granicu. Samo pet dana su išli u Hrvatsku, i to zato što je Mađarska upotrijebila suzavac i završila zid", dodao je Vučić. 

On je negirao tvrdnje hrvatskih zvaničnika da u Srbiji vlada haos, da nema reda i mira, da je bačen suzavac, kojeg je, podsjetio je, bilo u Hrvatskoj tri puta u tri dana. 

Prema njegovim riječima, neko je prekršio S SP, sproveo ekonomsku agresiju na Srbiju, koja je molila četiri dana da se nešto uradi, a nisu ništa učinili. 

"Donijeli smo naše ekonomske mjere, jer moramo da štitimo našu državu", kazao je Vučić rekavši da je bio šokiran kada je čuo za nove mjere hrvatske vlade. 

Premijer je podvukao da "Srbija u tom ludilu neće da učestvuje", a da je on uvijek spreman da razgovara sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem. 

Vučić je ukazao da "apsolutno nema sujetu i da nema problem ko će koga da pozove". 

Takođe je objasnio da ne očekuje da bilo ko bude medijator. 

"Kontramjere Srbije ostaće na snazi, a da bi se povukle moramo da održimo sjednicu vlade", objasnio je premijer Srbije. 

Dalje mjere Srbija, kako je istakao, neće preduzimati, sem pravnih mjera kojima će zaštiti svoje građane pred nadležnim sudskim instancama za štetu koju su pretrpjeli. 

Istovremeno je poručio da, što se Srbije tiče, ovo nije prekid ekonomskih odnosa sa Hrvatskom. 

Vučić je dodao da "kod njega nema više te pameti šta može još da se uradi da se riješi stanje" i da je Srbija učinila sve što je mogla. 

"Mi da ukidamo mjere koje su odgovor na agresiju - nećemo, jer bi to značilo da ne poštujemo svoju državu. To bi značilo da kažemo - uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi", zaključio je Vučić.

 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_83104
25.09.2015. 11:28

KARA RADUSIN -- Gospodine Vučiću vi treba da se zapitate zašto vam niko ne vjeruje u svijetu.Prevedeno,nesreća onih koji lažu nije u tome što im se ne vjeruje kad lažu,nego i kad zbore istinu.

3
0
G Guest_83743
24.09.2015. 16:33

"Ludilo" u Madjarskoj. "Ludilo" u Hrvatskoj. "Ludilo" u Bosni. "Ludilo" u Albaniji. "Ludilo" na Kosovu. "Ludilo" u Crnoj Gori. !!! Jedino mjesto gdje nema ludila na Balkanu je Srbija !!!

1
0