Zanimljivosti

"Folksvagen" varao i u Evropi

Folksvagen je manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova iz njegovih vozila i u Evropi a ne samo u SAD, izjavio je danas njemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint.
"Folksvagen" varao i u Evropi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Obaviješteni smo da je i kod (Folksvagenovih) dizel motora u Evropi, od 1,6 i 2,0 litra, takođe bilo manipulacija o kojima se govori", rekao je Dobrint novinarima, dodajući da nema podatak o kolikom broju vozila u Evropi je riječ.

On je najavio da će biti sprovedeni nasumični testovi i na automobilima drugih proizvođača, prenio je Reuters.

"Jasno je da se Federalna kancelarija za saobraćaj motornih vozila neće usredsrijediti samo na tip vozila Folksvagena koji je prozvan, već će takođe sprovesti nasumične testove na vozilima drugih priozvođača automobila", rekao je on.

Istovremeno, njemački nedjeljnik Auto Bild javlja da pojedini dizel automobili luksuznog proizvođača automobila BMW-a proizvode 11 puta veće količine opasnih gasova od propisanih u EU.

"Folksvagen nije jedini proizvođač čiji automobili proizvode visoke nivoe nitrogen oksida", prenosi taj list, optužujući za isti problem i pojedina vozila BMW-a.

Bild se pozvao na rezultate testova koje je sproveo Međunarodni savjet za čist saobraćaj, u kojima je utvrđeno da su vozila BMW-a marke "X3 xDrive" opremljena dizel motorima 20D koji proizvode 11 puta veće emisije štetnih gasova od propisanog ograničenja u EU.

BMW je danas saopštio da nije manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova iz njegovih vozila, a istu poruku je danas javnosti uputio i njemački Dajmler.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika