Turizam

CTU: Dobra popunjenost, ali lošiji finansijski rezultati

"Na sastanku hotelijera koji je održan u hotelu Residence u Miločeru, ocijenjeno je da smo ove sezone imali dobru popunjenost, uz nešto slabije finansijske rezultate. Ipak, prateći aktuelna dešavanja početkom godine na svjetskom turističkom tržištu, smanjenje cijena je bila jedna od očekivanih mjera kojom smo morali da očuvamo konkurentnost i pariramo ponudi drugih turističkih destinacija", ocijenjeno je iz Crnogorskog turističkog udruženja (CTU).
CTU: Dobra popunjenost, ali lošiji finansijski rezultati
Portal AnalitikaIzvor

Realizacija ove sezone je bila otežana i zbog primjene Zakona o strancima, pa se u značajnoj mjeri to osjetilo i na kvalitet ponude.

"Naime, iako najavljivane kao pojednostavljene, procedure koje je bilo neophodno sprovesti za zaposljavanje stranaca, u praksi su zadavale mnogo problema. Pored toga što smo bili oslobodjeni pribavljanja potvrde od ZZZCG da na evidenciji nema nezaposlenih lica koja ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa, na nostrifikaciju diploma se čekalo duže od dva mjeseca", piše u saopštenju.

CTU navodi da su hoteli i u septembru bilježili odličnu popunjenost, ali da su već početkom mjeseca imali masovne odlaske zaposlenih, obično studenata, koji se vraćaju svojim redovnim obavezama, a potrebe za nedostajućom radnom snagom stvaraju dodatan problem.  

"Saglasni smo da se posebno u septembru osjeća nedostatak sobarica, konobara i kuvara... bez kojih je nemoguće kvalitetno organizovati posao, te je to još jedan dokaz da ćemo i ubuduće, dok god se ne naprave značajni pomaci na našem tržištu rada, biti primorani da radnu snagu nalazimo van granica Crne Gore", ističu u CTU.

Nečistoća primorskih gradova, graničnih prelaza i punktova gdje se zadržavaju turisti, ove godine je u očima naših gostiju bila prepoznata kao jedan od većih problema.

U CTU smatraju da lokalne turističke organizacije treba da preuzmu ulogu domaćina i vode menadžment destinacije, uz stalnu brigu o tome kako nas doživljavaju  turisti i kakav će utisak ponijeti iz Crne Gore.

Veliki broj žalbi odnosio se na buku koja potiče od muzičkih uređaja  kao i "žive muzike" iz ugostiteljskih objekata - kafe barova koji imaju bašte i šankove na otvorenom prostoru, a koji se nalaze u i okolo starih gradskih zona, kao i u blizini turističkih objekata i kompleksa.

Privremeni šankovi na otvorenom, njih desetak na dužini od 300-400 metara i namjerom svakog kafe bara da bude najglasniji, stvaraju "seoski vašar", sa nevjerovatnim zvukovima.

"Uz uvažavanje mladih ljudi koji imaju potrebu za zabavom, treba podržati pravo na odmor i mir ostalih turista I lokalnog stanovništva i u tom smislu lokalne samouprave za narednu sezonu treba da jasno označe zone i područja za ovakve zabavne sadržaje", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.