Kultura

Počinje 1. PAF - podgorički festival crnogorskih stvaralaca i kreativaca

Prvi Podgorica Art Festival - PAF biće priređen naredna dva dana u Bokeškoj i Njegoševoj ulici od 11 do 1 čas iza ponoći, i biće podijeljen u tri segmenta - Otvorenu scenu, Otvorenu galeriju i Sajam starih i polovnih knjiga, najavila je danas Milena Šofranac u ime organizatora Centra za afirmaciju mladih i kompanije BRCA.
Počinje 1. PAF - podgorički festival crnogorskih stvaralaca i kreativaca
Portal AnalitikaIzvor

Biće to još jedan festival nastao u saradnji sa Glavnim gradom, a namjera je da postane tradiconalan događaj.

- Ove godine pokrećemo jedinstveni festival koji će mladim umjetnicima pružiti priliku da građanima Podgorice predstave svoje stvaralaštvo, a Podgorici dati ono što joj godinama unazad nedostaje - tradicionalni podgorički festival - istakla je Šofranac u najavi festivala.

Danas je precizirala da je PAF "jedinstven crnogorski festival sa raznovrsnim, bogatim i vrlo kvalitetnim programom na kojem će učestvovati veliki broj stvaralaca iz Crne Gore, ali i iz okolnih država".

- Naša je namjera da kroz jednu, široj javnosti prijemčivu, festivalsku formu, promovišemo kulturno stvaralaštvo mladih umjetnika iz Crne Gore, ali i da predstavimo radove određenih autora sa regionalne kulturne scene. Mišljenja smo da su Glavnom gradu neophodni veliki i prepoznatljivi programi, festivali i manifestacije, koji će na adekvatan način tretirati domaće stvaralaštvo mladih umjetnika i afirmisati kulturne vrijednosti uz koje će se formirati nove generacije građana Podgorice i uopšte Crne Gore - rekla je Šofranac i dodala da je jedan od ciljeva projekta "promocija i umrežavanje mladih umjetnika sa ciljem stvaranja mreže crnogorskih umjetnika".

Dalje je navela kako "PAF želi da pruži priliku mladim umjetnicima i stvaraocima da pokažu svoje radove i da bez formalnih barijera, estetičkih uslovljavanja i bilo koje vrste protekcionizma dođu u direktni dodir sa publikom i drugim umjetnicima", te da žele da učine "što šire dostupnim takozvani street art".

- Učestalost susreta s medijima pokazuje da građani imaju povjerenja u rad Glavnog grada, pa nam se zato obraćaju za saradnju. U ovom slučaju bitno je da se afirmišu mladi crnogorski umjetnici i da se to predstavi na ovaj neformalni način. Zahvaljujući mladim umjetnicima, Bokeška i Njegoševa ulica biće otvoreno mjesto izložbi i scena - kazala je Sekratarka za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice Nela Savković-Vukčević.

Maja Stojanović iz organizacije PAF-a navela je da će se pojedinačni programi odvijati od 17 časova poslije podne, te da očekuju "150 umjetnika iz sfere likovnih i primijenjenih umjetnosti", tačnije onih koji se time bave iz hobija, studiraju ili su akademski umjetnici.

Tako će u okviru Otvorene scene nastupiti skorašnji diplomci Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u Otvoreni galeriji biće izloženi "radovi kreativaca koji se umjetnošću bave profesionalno ili iz hobija", a studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja će portretisati publiku. Biće prikazani kratki studentski filmovi, a PAF je i domaćin osme manifestacije "Pecha Kucha". Trg ispred spomenika Marku Miljanovu predviđen za pozorišni program, dok će se na platou iza Crnogorskog narodnog pozorišta nalaziti bina za muzički dio festivala. Na njoj će se pojaviti Milena Janković u pratnji Rada Ademovića na gitari, zatim beogradski bend Irie FM, Enes Tahirović trio i Vasil Hadžimanov band. Kod Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" održaće se sajam starih knjiga pod nazivom "Razbooktavanje", a koji će okupiti crnogorske knjižare i izdavačke kuće: "Arto", "Karver", Knjižara Matice srpske, "Grigorije Dijak", "Obodsko slobo", "Oktoih" i "Narodna knjiga".

- Ovaj projekat dobio je zvaničnu podršku Glavnog grada i Sekretarijata za sport i kulturu i naći se će u kalendaru gradskih festivala i sljedeće godine - zaključila je Šofranac te izrazila zahvalnost kako menadžeru Glavnog grada Dragutinu Đekoviću, tako i sekretarki pomenutog Sekreterijata Neli Savković - Vukčević.

Program prvog PAF festivala možete pogledati u nastavku.

K.J.

Foto: Dragan Mijatović

2409paf1
Portal Analitika