Društvo

Otvorena Druga faza studentskog doma

Druga faza studentskog doma, u čiju rekonstrukciju je uloženo 335 hiljada eura, otovrena je danas u Podgorici.
Otvorena Druga faza studentskog doma
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministar prosvjete Predrag Bošković rekao je da faza obuhvata 180 soba sa 516 kreveta, čiji su uslovi podignuti na značajno veći nivo.

“U drugu fazu studentskog doma, koja je renovirana ove godine, uloženo je 355 hiljada eura“, naveo je Bošković.

On je istakao da su u novom studentskom domu, koji je napravljen prije par godina, uslovi najbolji ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Bošković je kazao da se Ministarstvo može pohvaliti podizanjem standarda ne samo učeničkog i studentskog već, kako je dodao, ukupnog standarda školstva u Crnoj Gori.

“Smatram da smo uložili velike napore da podignemo standard učenika i studenata renoviranjem studentskih domova. Samo u zadnje dvije godine smo iz kredita Svjetske banke uložili preko milion i 350 hiljada eura”, kazao je Bošković.

On je najavio da je plan Ministarstva da iduće godine krene sa realizacijom studentskog dom u Nikšiću jer su tamo, kako je pojasnio, kapaciteti i standardi ispod nivoa onoga što u Ministarstvu žele, a studenti zaslužuju.

“Pokušavamo da kroz ove aktivnosti podignemo svijest studenata da ono što su dobili nije bogom dano, već da je neko odvojio značajna sredstva zbog čega od njih zahtijevamo da se o ovome staraju kao o svojoj imovini i da ona ne bude brzo devastirana”, precizirao je Bošković.

Zbog toga, prema njegovim riječima, zajedničkim naporima studentskog parlamenta, svih studentskih organizacija, članovi Ministarstva pokušavaju podići svijest o očuvanju imovine koja će ostati narednim generacijama.

“Pozivam sve studente da koriste ove prostore, čak i one koji nijesu dobili smjestaj u domu, da se kroz neke druge aktivnosti okupljaju i druže jer ovo je zbog njih i za njih”, rekao je Bošković.

pb2

On je naglasio da je cilj takvih aktivnosti da se kompletna studentska i učenička populacija zbliži.

Student Suad Šabanović kazao je da je učinjeno dosta na poboljšanju postojećih objekata, navodeći da ipak zahtijeva od nadležnih institucija, ministra i direktora da se ne zaustavljaju na učinjenom.

“S velikim zadovoljstvom mogu reći da su sulovi smještaja i kompletnog društvenog života u domovima svake godine sve bolji i bolji”, ocijenio je Šabanović.

Prema njegovim riječima, to potvrđuje sve veće interesovanje za mjesta u studentskim domovima.

Kako smatra Šabanović, život u studentskim domovima ne predstavlja samo trougao između fakulteta, doma i menze, već je, kako je naveo, riječ o upotpunjenoj zajednici potpune pripadnosti i predanosti.

“Pozivam sve studente da budu dio te zajednice i u pravom smislu tih riječi osjete studentski život “, naveo je on.

Studenti su, prema njegovim riječima, uvijek bili pokretačka snaga jedne države. “Zato mi je drago što država prepoznaje potrebe studenata i nastoji da tim potrebama odgovori”.

“Svake godine kada nam dođu studenti iz drugih država i kada im pokažemo smještaj u domovima, osjećam se ponosno jer vidim njihovo oduševljenje i zadovoljstvo što potvrđuju naše evolucione forme koje sprovodimo na kraju mjeseca”, zaključio je Šabanović.

Mina 

Portal Analitika