Svijet

Ruska mornarica vježba u istočnom Mediteranu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je upozorilo da će ruska vojska u septembru i oktobru održavati vježbe u istočnom dijelu Sredozemnog mora, prenijele su agencije.
Ruska mornarica vježba u istočnom Mediteranu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Radi osiguranja bezbjednosti oblast, u kojoj se održavaju vježbe brodova ruske mornarice, unaprijed je proglašena kao opasna za plovidbu i letove avijacije u skladu sa zahtjevima normi međunarodnog morskog prava - navedeno je u saopštenju koje prenosi RIA Novosti.

Vježbe se održavaju u skladu sa utvrđenim planom pripreme vojske s kraja 2014. godine, navodi Ministarstvo.

- Posade ruskih brodova uvježbavaće organizovanje protivpodmorničke, protivvazdušne i protivbrodske odbrane, akcija potrage i spašavanja, kao i uvježbavanje veze i pružanja pomoći brodu u nevolji - navodi se u saopštenju.

RIA Novosti prenosi da u septembru i oktobru tradicionalno povećan intenzitet borbene pripreme u Oružanim snagama i održavaju se vježbe različitog obima u svim jedinicama i da će u vezi s tim mornarica u tom periodu održati vježbe u istočnom dijelu Mediterana.

U vježbama će, navodi agencija, učestvovati raketna krstarica "Moskva", fregata "Smetljivij", veliki desantni brod "Saratov" i brodovi za podršku.

Ukupno se planira izvođenje više od 40 različitih borbenih zadataka, uključujući probnu raketnu i artiljerijsku paljbu po nadvodnim i vazdušnim ciljevima.

Pres služba Ministarstva odbrane podsjeća da su prvi put poslije dugogodišnje pauze vježbe ruskih mornara u Sredozemnom moru održane u januaru 2013. godine.

AP u vijesti iz Moskve navodi da oblast održavanja vježbi može biti blizu obale Sirije i podsjeća da je Rusija "nedavno prevezla naoružanje, vojsku i potrepštine na jedan aerodrom u blizini sirijskog obalskog grada Latakije", što "SAD vide kao pripreme za uspostavljanje jedne vazdušne baze".

Blic.rs 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_80894
24.09.2015. 14:42

Ruska mornarica vježba u istočnom Mediteranu Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je upozorilo da će ruska vojska u septembru i oktobru održavati vježbe u istočnom dijelu Sredozemnog mora, prenijele su agencije. hahaha, REKO LI vam ? Ni DLAKA s GLAVE ? Pa zar mislite da smo tek tako zakazali za 27.AEPTEMBAR?

4
1