Svijet

Ruska mornarica vježba u istočnom Mediteranu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je upozorilo da će ruska vojska u septembru i oktobru održavati vježbe u istočnom dijelu Sredozemnog mora, prenijele su agencije.
Ruska mornarica vježba u istočnom Mediteranu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Radi osiguranja bezbjednosti oblast, u kojoj se održavaju vježbe brodova ruske mornarice, unaprijed je proglašena kao opasna za plovidbu i letove avijacije u skladu sa zahtjevima normi međunarodnog morskog prava - navedeno je u saopštenju koje prenosi RIA Novosti.

Vježbe se održavaju u skladu sa utvrđenim planom pripreme vojske s kraja 2014. godine, navodi Ministarstvo.

- Posade ruskih brodova uvježbavaće organizovanje protivpodmorničke, protivvazdušne i protivbrodske odbrane, akcija potrage i spašavanja, kao i uvježbavanje veze i pružanja pomoći brodu u nevolji - navodi se u saopštenju.

RIA Novosti prenosi da u septembru i oktobru tradicionalno povećan intenzitet borbene pripreme u Oružanim snagama i održavaju se vježbe različitog obima u svim jedinicama i da će u vezi s tim mornarica u tom periodu održati vježbe u istočnom dijelu Mediterana.

U vježbama će, navodi agencija, učestvovati raketna krstarica "Moskva", fregata "Smetljivij", veliki desantni brod "Saratov" i brodovi za podršku.

Ukupno se planira izvođenje više od 40 različitih borbenih zadataka, uključujući probnu raketnu i artiljerijsku paljbu po nadvodnim i vazdušnim ciljevima.

Pres služba Ministarstva odbrane podsjeća da su prvi put poslije dugogodišnje pauze vježbe ruskih mornara u Sredozemnom moru održane u januaru 2013. godine.

AP u vijesti iz Moskve navodi da oblast održavanja vježbi može biti blizu obale Sirije i podsjeća da je Rusija "nedavno prevezla naoružanje, vojsku i potrepštine na jedan aerodrom u blizini sirijskog obalskog grada Latakije", što "SAD vide kao pripreme za uspostavljanje jedne vazdušne baze".

Blic.rs 

Portal Analitika