Region

Beograd uputio protestnu notu Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj "najoštrije protestuje zbog mjera zabrane ulaska u Hrvatsku, koje nadležni organi primjenjuju prema nosiocima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske".
Beograd uputio protestnu notu Hrvatskoj
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ovakve i slične mjere policijskih organa Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Srbije od drugih putnika, nisu zabilježene u civilizovanom svijetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa mjerama preduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske", navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U saopšenju se ističe da "Hrvatska preduzimanjem ovih mjera grubo krši temeljne principe Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i drugih međunarodnih organizacija čiji je član".

Vlada Srbije zahtijeva da se sa ovakvom praksom nadležnih organa Hrvatske odmah prekine, navodi se u protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Blic.rs; Foto: rs.n1info.com

Portal Analitika