Politika

URA: Skupo postrojenje ugrožava zdravlje mještana Bečića

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA podnio je prijavu Ministarstvu održivog razvoja i Upravi za inspekcijske poslove zato što puštanje u rad nedovršenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na lokalitetu Vještica u Bečićima ima direktan uticaj na životnu sredinu.
URA: Skupo postrojenje ugrožava zdravlje mještana Bečića
Portal AnalitikaIzvor

 „Za to postrojenje nije izvršen tehnički pregled niti je izdata upotrebna dozvola. Nesavjesno i nepropisno odlaganje otpadnog mulja na prilaznom putu PPOV, na rubu naselja Vještica, prouzrokuje širenje neprijatnih mirisa kroz naselja Boreti, Ivanovići, Bečići i Rafailovići. Intenzitet i trajanje neprijatnih mirisa zavisi od smjera vjetrova, vazdušnog pritiska i atmosferskih prilika, o čemu smo dobijali pritužbe od mještana, kao i zaposlenih i gostiju u hotelskim kompleksima na samoj obali“, saopšteno je Portalu Analitika iz Građanskog pokreta URA.

Prema saznanjima Građanskog pokreta URA u Budvi, prilikom izgradnje ovog postrojenja nije poštovana investiciono-tehnička dokumentacija, kao ni osnovni ugovor sačinjen između Opštine Budva (investitora) i WTE Wasertehnik iz Esena (izvođač radova), potpisanog 08.07.2009. godine.

„Lokacija PPOV izmještena je sa rta Zavala  u naselje Vještica ( kota 75m n.v.) suprotno Master planu i DUP-u Opštine Budva, nije poštovana fazna izgradnja predviđena Master planom, zanemarene su smjernice i uputstva iz Master plana  kako i gdje treba riješiti kanalizacioni mulj do kraja izgradnje PPOV; Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva u saradnji sa DOO WTE otpadne vode Budva i DOO PRO-ING, izdao je građevinsku dozvolu koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore odbilo uz obrazloženje da nije u skladu sa DUP-om. Ovako izdata građevinska dozvola prouzrokovala je dodatne nepredviđene troškove u iznosu od približno 20 miliona eura, pri tome zanemarujući uticaj na životnu sredinu koje će takva odluka imati. Prvi negativan uticaj izgradnje PPOV na prirodu i životnu sredinu, je bilo betoniranje korita rijeke Babin Vir čime je izmješteno njeno prirodno korito. U susret zimskom periodu, koji se na primorju odlikuje obilnim kišnim padavinama, postoji realna bojazan da će kompletan nepropisno odloženi otpadni mulj, koritom rijeke završiti u moru i direktno ugroziti biodiverzitet istog“, naglašava se u saopštenju.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.