Politika

Đukanović: SPC nikako da razumije realnost

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da postoje određene strukture koje nikako da razumiju novu realnost u državi, kao što je slučaj sa Srpskom pravoslavnom crkvom(SPC).
Đukanović: SPC nikako da razumije realnost
Portal AnalitikaIzvor

“Savršeno mogu razumjeti da je SPC imala svoj stav o političkim pitanjima i da ih ima i danas, ali ne razumijem kada se to agresivno nameće i zloupotrebljava, a pogotovo kada se time manipuliše u vršenju vjerske službe”, kazao je Đukanović na tribini u Nikšiću na kojoj je govorio o susretu NATO integracijama.

On je rekao da vjeruje da bi vjersku službu trebalo obavljati onako kako je to kanonski predviđeno, a da svaki građanin, uključujući i onoga koji nosi mantiju ima pravo na politički stav.

“No, vrlo često imamo manipulaciju i kako sam shvatio dobar dio SPC ima nepovjerenje prema nezavisnosti Crne Gore. Ne razumijem kako jedan dio njih i dalje shvata da je to pitanje ad akta. Crna Gora je nezavisna i to je nepromjenljivo Država ne želi da se miješa u vjerska pitanja, ali način na koji to pojedini ljudi iz vrha SPC tumače je nešto na što ne možemo pristati”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, država bi po njima morala ostati na distanci i da ne čini što je praksa svakog demokratskog društa, da se bavi uređenjem odnosa sa crkvom.

"Tu slobodu vjerosipovijesti i odvojenost crkve i drzave SPC tumači tako da država nema nikakva prava u odnosu na crkvu, a da crkva ima sva prava da uređuje državna pitanja”, rekao je Đukanović.

On je istakao da ne može biti prihvatljivo tumačenje da je SPC jedini mogući izbor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, jer to “prema našem doživlajju nije sloboda vjeroispovijesti”.

"Imate samo jedan izbor da idete samo u ovu crkvu. To je kao i u politici da vam neko kaže možete imati svoje opredjeljenje, ali morate biti član Saveza komunista. Država i crkva treba da ostanu odvojeni, ali da država mora stvoriti uslove da svaki vjernik moze biti u crkvi shodno opredjeljenju”, rekao je Đukanović.

On je ukazao da je Crnogorska pravoslavna crkva “bila ustavna kategorija 1905” i istakao da sada savremena Crna Gora” ne misli da treba da osniva crkve i utvrđuje da li imaju kanonsko pravo, ali da nijesu u pravu čelnici SPC kada u odbrani svog monopiola pokuašavju krivicu da prebace na državu”.

"Samo želimo da poštujemo načelo slobode vjerosipovijesti i sprečavamo pokušaje da neko sam u ime države uređeuje odnose u društvu. Zakon po kome je sve ovo danas uređeno je zakon iz 1975.godine, pa hoće li neko reći da nije vrijeme za novi, a ja mislim da smo odavno odocnili...
Nijesmo krenuli prečicom, već smo ponudili javne rasprave, ali njih obicno izbjegavaju oni koji nemaju argument”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je vrlo indikativno ko pokušava da onemogući javne rasprave, ali da će država, bez obzira na opstrukcije dozvoliti onima koji su bili onemogućeni da kažu šta misle, da nam predlože i sve će biti u skladu sa evropskom praksom.

“I nijedan zakon se više ne donosi, a da se prethodno ne dobije mišljenje iz Savjeta Evrope, jer želimo harmonizaciju sa najvisim evropskim standardima”, rekao je Đukanović.

Govoreći o vlasništvu nad crkvenom imovinom, on je kazao da nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti tretira pitanje vlasništva i “otuda nervoza, jer žele da se to pitanje zatvori”.

"Sve što je vaše morate imati za ta dokumenta i niko vam nece oduzimati. Mi ne želimo da otimamo hramove bilo kome. Hramovi su vrlo često podizani dobrovoljnim prihodima mještana i ne može im ih niko otimati, već oni njima pripadaju, a pogotovo ova vlast koja je vratila imovinu, deviznu stednju neće nikome nista oduzimatii”, rekao je Đukanović.

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dusan Madzarovic
24.09.2015. 16:29

DRZAVNICKA I ODGOVORNA IZJAVA PREMIJERA DJUKANOVICA, Ako ova Vlada Crne Gore nije imala PUNO RAZUMIJEVANJA i tolerisala postupke i IZJAVE Amfilohija Radovica, onda se ni MORE soljem ne osoljilo. Zaista razumijevanje na najvisem mogucem nivou i to trebaju cijeniti u SPC i dati svoj puni doprinos da se to sve ljudski i posteno zavrsi. Niko nece biti na ulici, kao sto je CPC vec nekoliko decenija i svako ce moci nesmetano obavljati svoju vjersku duznost. Znamo da nije lako se odreci tolikih MILIONA, sa kojima su spodkopavali ustavni poredak i nezavisnost Crne Gore. IZJAVA Mitropolita CPC Mihaila da medju svim vjerama i nacijama vlada sloga, mir i razumijevanje, je za svaku POHVALU.

5
2
B Beretka
24.09.2015. 15:36

Vidi,vidi, SIPTAR Djukanovici odredjuje kako SPC da se ponasa u njegovoj Siptarskoj drzavi. Nisam ja veroljubitelj crkve,na protiv,ateista sam,ali opet me smeta,kada vecina stanovnika,koji imaju pravoslavnu veru nemaju pravo da veruiju,nego ´im ti SIPTARE odredjujes,ta je ralnost. Realnost je,da si ti odavno trebao biti sklonjen sa politcike scene,pa bi se Crna Gora jos odavno oporavila od tvoje mafije,koja preko 20 godina vlada sirom CG. Na zalost,ima dosta slepaca,koji svojim komentarima potvrdjuju stav Siptarskog Premijera Crne Gore.

9
7
G Guest_53100
24.09.2015. 13:49

Mitropolit Amfilohije - NEGO ŠTO!!!

5
9
G Guest_84232
24.09.2015. 11:45

GOSPODARU, trebalo je ove popurine stuć 1945, ka što je učinjeo Spaso u Zeti, pa ne bi imali više probljema š njima. A crkve smo mogli prodat, i za te dinare napraviti još jednog "Radoja Dakića" i KAP, pa bi nam danas ćetale ruže i ne bi se morali zaduživat kod ovijeh kapitalista. No se sve nadam da ćeš ti ispravit što je Blažo propuštio učinjeti kad je vrijeme bilo. S.F.S.N.

9
12
G Guest_32755
24.09.2015. 11:37

U suštini se radi o velikosrpskom projektu (koji je poražen u bivšoj SFRJ) čiji je glavni nositelj SPC. Logično je da se neće pomiriti s tim da se moraju vratiti u matičnu državu, vratiti otetu imovinu i ponašati se u skladu s demokratskim standardima (pročetnička,velikosrpska "događanja" naroda to sigurno nisu)obs

11
13
G Guest_32830
24.09.2015. 10:00

Đukanoviću , vratio si nam državu , a ako nam vratiš crkvu bićeš najznačajnija istorijska ličnost Crne Gore 20 vijeka !!! NEMA odustajanja !!!!!

19
16
G Guest_35238
24.09.2015. 09:36

Druže predsjedniče, trebalo je 2006. riješit, sve crkve državi Crnoj Gori. I završena priča. A to što žele da burdaju CG kao 1918, to im je na njihove pretke- izdajnike. I oni su na taj put- Đe će kruška no pod krušku. Druže predsjedniče, previše ste ih razmazili. Narod kaže- "Hrani pašče pa ćete ujest".

10
11
G Guest_48449
24.09.2015. 09:05

Ckva je pomogla vama da se popnete na tron i osjetite blagodeti vladnja.U Vasoj vladavini se crkva obezbijedila koliko i vi.Sada trazite da crkva vrati stoje stekla u 20to godisnjem mraku.Vratite Vi,Vasi rodjaci,ministri,direktori,i svi kojima ste diktirali zivot.Kao i meni koja sam ostala i bez onoga sto sam imala,a imala sam vise od trojice dzemperasa.Ako vratite vi i budete se odlucili da zivite ovozemaljskim zivotom onda mozete narediti i crkvi da to isto uradi.Nije mi jasno sta ce kome toliko bogatstvo.DJe je vama sreca i ljubav u vasim odnosima sa narodom.ISTI STE,zato se ne trpite.

12
22
G Guest_3901
24.09.2015. 09:03

E, đe bi nam bio kraj-da nam sve ćeta i napreduje-ka "kalem na osušene stabljke Saveza komunista-u potnji četvrt od vijeka"-kad smo sadeći-kalemljeći "demokraciju"-naklemili troskot-zvani izdaja i rasprodaja naše Domovine-za račun okupatroa-od kojih,danas, tražimo milost? Jest,boga mi Gospoda i Domovinu su gradili dobrvoljnim radom-znojem i krvlju naši narodi i naronosti-pa evo danas-tim "raspolažu" nasilnici-oliti uličari koji su nasilnim putem došli na vlast za račun okupatora..?.... I?

13
19
G Guest_3901
24.09.2015. 10:33

Dragi čitaoci-možete zamisliti koliko još u našoj Domovini ima ovakvih i sličnih "nakalemljeno nasađenih" klipana-LAKEJA kaspina sa Dedinja-koji se vrzmaju oko guzica vlasti(vireći iz njih)-a glasaju i daju minuse na njihove svinjarije-koje prepoznaju u mojim komentarima?! E,potomci,potonji nesoji LAKOMIJE LISICA i ŠVERCERA sa žitom-sa okupatorima-Turcima>>(ka i danas!)<<-još iz doba Svetoga Petra Cetinjskoga?!!!!

4
2
G Guest_34798
24.09.2015. 08:48

Đukanović je u pravu Nedopustivo je da se u crkvi i dalje osporava nezavisnost države,jer je to pitanje riješeno i završeno.Dogmatska i konzervativna svijest u crkvi to mora da shvati i definitivno prihvati.Oko toga nema pogađanja i Amfilohije mora da bude svjestan svoje odgovornosti.

20
8
A Analitičar
24.09.2015. 08:34

Svakako da je imovina glavni pokretač cijele priče. Imovina, odnosno bogatstvo koje ona donosi, učinila je da se popovi SPC ośete moćnijema, da pomisle da mogu gospodarit Crnom Gorom. Kad ostanu bez prava korišćenja narodne imovine na način koji veze nema s vjerom i kad počnu plaćat porez za svoje poslovne 'enterprajze', brzo će se spuštit na zemlju, a vrlo izvjestno ni beogradskome popovskome udruženju više neće trebat i bit će prepušteni samijema sebe.

25
8
G Guest_76972
24.09.2015. 07:30

Moj Predsjednice , pa nije , predstavnicima Crkve do imovine koliko do lanjskog snijega, imaju je vise nego nasa Drzava. Imovina im je samo zadnja stepenica do preuzimanja vlasti i to kakve teokratske , dogmatske klerikalisticke uz svesrdnu pomoc ulicnih demonstracija i nasih vajnih opozicionara iz Parlamenta , a ruku na srce ima ih mnogo i u nasim redovima koji bi rado obukli mantije zarad carstva pa makar nebeskog.

34
11