Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Crna hronika

PRIJAVE: Pavićević i Krković osumnjičeni za višemilionsku štetu

Bivši predsjednik opštine Bar Žarko Pavićević i bivša direktorica Zavoda za izgradnju Bara Danijela Krković uhapšeni su juče ujutro po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja nanijeli višemilionsku štetu gradu. Određen im je pritvor do 72 sata.
PRIJAVE: Pavićević i Krković osumnjičeni za višemilionsku štetu
Portal AnalitikaIzvor

U jednoj od prijava navodi se da je Pavićević ,,otuđio državno zemljište na ime kompenzacije za izgradnju sportske dvorane, čije radove je izvodila firma ZIB“. Pavićević je „uzeo“ dva placa kako bi napravio dvoranu, a izgradnju platio je, kako se sumnja, opštinskim novcem. I u tom slučaju izvođač radova je bilo njegovo preduzeće – ZIB. Tužilaštvo provjerava još nekolike zgrade za koje se sumnja da su ,,nikle“ zahvaljujući zloupotrebi položaja i korišćenjem opštinskog novca.

Prošle godine na provjeri su bili poslovi između opštine Bar i vi- še privatnih firmi, za koje su inspektori utvrdili da je proteklih godina sačinjeno više ugovora koji su nanijeli štetu opštini od skoro milion eura. Na osnovu dokumentacije u koju su inspektori imali uvid sumnja se da je opština Bar privatnoj firmi ,,Samba“, čiji je Pavićević suvlasnik, davala pozajmice koje ta firma nije vraćala. Osnovno tužilaštvo u Baru u maju ove godine predmet je dostavilio Specijalnom tužilaštvu. Pavićević je od 1992. bio generalni direktor ZIB-a, a 2006. imenovan je za predsjednika opštine Bar. Tako je istovremeno bio na čelu opštine i gazdovao građevinskom firmom koja je podigla brojne sporne zgrade po Baru. Protiv Pavićevića proteklih godina podnijeto je više krivičnih prijava. Pošta Crne Gore podnijela je prijavu protiv Pavićevića i stečajnog upravnika njegove firme ZIB Zorana Senića zbog sumnje da su zemljište Pošte pokušali da unesu u papire kao dio stečajne mase ZIB-a.

MANS godinama istraživao: U saopštenju MANS-a navodi se da su proteklih sedam godina detaljno istraživali poslove tadašnjeg predsjednika opštine Bar Žarka Pavićevića. - MANS je sredinom 2011. godine podnio krivičnu prijavu protiv Pavićevića i više povezanih lica zbog sumnje da su kreirali kriminalnu strukturu koja je korišćena za sticanje protivpravne finansijske koristi – navodi se u saopštenju. U toj prijavi Pavićević je bio pozicioniran na samom vrhu organizovane strukture i sumnjičio se za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, kao i za nesavjestan rad u privrednom poslovanju, u odnosu na vlasništvo nad građevinskom kompanijom Zavod za izgradnju Bara – ZIB. - Pored dokaznog materijala na više od 200 stranica, koji je uključivao ugovore, plansku dokumentaciju, dozvole, protokole i druga dokumenta, MANS je uz krivičnu prijavu dostavio i šemu strukture za koju se sumnja da je na organizovani način i u produženom trajanju vršila krivična djela u kojoj su detaljno opisane službene nadležnosti prijavljenih lica, ali i uloge koje su imali u strukturi – piše u saopštenju MANS.(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi, Foto: Portal RTCG)

Portal Analitika