Kultura

Šahmanovićev dokumentarac "Žive oči" na festivalu Ex ponto u Ljubljani

Dokumentarni film ''Žive oči'' u režiji Senada Šahmanovića, produkcija Alternativne tatarske aktivne kompanije - ATAK, biće sjutra prikazan na prestižnom međunarodnom festivalu Ex ponto 2015 koji se od 18. do 26. septembra održava u Ljubljani.
Šahmanovićev dokumentarac "Žive oči" na festivalu Ex ponto u Ljubljani
Portal AnalitikaIzvor

Iz ATAK-a podsjećaju da film prati proces rada na predstavi "Slijepi", rađenoj po tekstu Morisa Meterlinka, i u režiji Željka Sošića.

- Fokus priče je na mladim osobama sa oštećenjem vida koje učestvuju u kreiranju predstave. Njihovi svakodnevni strahovi, želje, nade, miješaju se sa ulogama koje igraju. Njihovo specifično životno iskustvo prožima se sa iskustvom profesionalnih glumaca. Njihove emocije jedno umjetničko djelo čine istinitim - kratka je priča u pozadini ovog ostvarenja.

U dokumentarcu i predstavi igraju Anđela Dragović, Bojana Otašević, Miljan Otašević, Hasija Borić Stojić, Petar Kandić, Božidar Denda, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Anđela Rondović i Joveta Ljumović.

Film "Žive oči" rađen je u koprodukciji sa RTCG, Centrom za građansko obrazovanje, Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, Ministartstvom odbrane Crne Gore i Bibliotekom za slijepe Crne Gore, a izvršni producenti su Milena Charan i Slobodan Radović.

Fotografiju i video potpusuje Ivan Čojbašić, montažu Aleksandar Pejović, on-line montažu i kolor korekciju Stevo Kalanj, a tonsku obradu Igor Vujović. Majstori svijetla su Zoran Š. Kovačević i Saša Dujović, snimatelji Ivan Milošević, Ivan Čojbašić, Bojan Bjelanović i Vesko Balandžić, a snimatelji zvuka Đoko Jablan, Uroš Vuković i Rade Anđić.

Senad Šahmanović, završio odsjek Filmska i TV režija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, snimio je šest kratkih igranih filmova, tri kratka dokumentrna, nekoliko reklama i muzičkih spotova, i radio kao asistent režije na filmu i u pozorištu. Svojim filmovima učestvovao je na brojnim međunardnim festivalima: u Prištini, Parizu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Kraljevu, Banjaluci, Skoplje, Herceg Novom i Baru.

Portal Analitika