Svijet

Sijarto: Pravimo ogradu na granici s Hrvatskom, ali to nema veze sa Hrvatima

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto izjavio je za tamošnju novinsku agenciju MTI da je njegova zemlja podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera Zorana Milanovića i poručio mu da predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku.
Sijarto: Pravimo ogradu na granici s Hrvatskom, ali to nema veze sa Hrvatima
Portal AnalitikaIzvor

S druge strane, u ekskluzivnom razgovoru za HRT Sijarto je pozvao na komunikaciju, jer predviđa da će se migrantska kriza nastaviti i da se "granica mora braniti".

- Planiramo da podignemo fizičku prepreku na mađarsko-hrvatskoj granici, gdje je to potrebno, na mjestu na kojemu talas migranata prolazi kroz Mađarsku. Ali, ova ograda nema veze s Hrvatskom i Mađarskom, nema veze s Hrvatima i Mađarima, kao što ni ograda između Srbije i Mađarske nema veze s bilateralnim odnosima - izjavio je Sijarto.

- Ako želite da pošaljete voz u Mađarsku, vaš ministar unutrašnji poslova bi trebalo da kontaktira našeg ministra unutrašnjih poslova. Nije bilo u redu da smo iz izjave za javnost vašeg premijera morali da saznajemo da ćete sve pustiti da prođu - dodao je on.

- Shvatimo ovaj izazov onakvim kakav doista jeste. Ovaj problem nije jednostavan i neće nestati krajem godine. To je masovna migracija. Da bismo mogli da se nosimo s tim izazovom, moramo da branimo našu granicu. Da je Grčka djelovala u skladu sa šengenskom regulativom, ne bi nam bile potrebne ovakve mjere - upozorio je.

Sijarto je ranije kazao da Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji, uključujući i ekonomsku štetu, ali i kazao da Budimpešta i Beograd žele da "učvrste ekonomsku saradnju". On je zahvalio Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske koja od nje traži da izbjeglice šalje u Mađarsku.

Izvor: HRT

Foto: hrt.hr

Portal Analitika