Finansije

Al Ulama: Namjenski kredit kao okidač za razvoj poljoprivrede

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Hafsa Al Ulama ocijenila je da je kredit Abu Dabi fonda za razvoj u iznosu od 50 miliona dolara koji je namijenjen Crnoj Gori "simbol jakog odnosa dvije zemlje, a što najvažnije biće okidač za razvoj poljoprivrede, kao vrlo bitnog dijela crnogorske ekonomije", navodi se u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Al Ulama: Namjenski kredit kao okidač za razvoj poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadorka UAE odala je priznanje resornom ministru Petru Ivanoviću što je svojim zalaganjem uspio da dogovori vrlo dobre uslove za ova kreditna sredstva.

- Mislim da je ovo jedan od najboljih, odnosno najpovoljnijih kredita koji smo dali nekoj zemlji. Želim da za to odam priznanje Ivanoviću što je dogovorio zaista vrlo dobre uslove za kredit, što je odlično. U pitanju je takozvani "meki", razvojni kredit, čiji će korisnici imati zaista puno vremena za vraćanje sredstava, 17 godina, sa grejs periodom od četiri godine”, kazala je ambasadorka Ulama u izjavi nakon obilaska više potencijalnih aplikanata za ova kreditna sredstva. 

Prema njenim riječima, kredit Abu Dabi fonda za razvoj namijenjen crnogorskoj poljoprivredi koncipiran je kao razvojni na dugi rok, kako bi kreirao šampione poljoprivredne industrije u Crnoj Gori.

- Iz sredstva u iznosu od 50 miliona dolara veliki se broj projekata može realizovati. Smatram da pogodnosti neće ići samo određenim kompanijama, već će na svojevrsan način biti stvoren mikrokosmos kompanija oko njih i njihovih dobavljača, i to je ono što nam se zaista sviđa. Biće to,upravo, razvojni kredit, razvijaće društvo i određene predjele, industriju i na kraju cijelu zemlju. Jedva čekamo da se ovaj kredit realizuje, vrlo smo uzbuđeni zbog toga i nadamo se da će biti iskorišćen sa najboljim rezultatima - kazala je ambasadorka.

Ona smatra da uslovi iz Javnog poziva za apliciranje za ova sredstva nijesu strogi, niti komplikovani, jer odgovaraju svrsi kredita.

- Postoje različiti krediti, ali svrha ovog je, kao što sam rekla, razvojna. Ukoliko želite da razvijete jednu industriju morate imati određenu visinu kredita, morate ispunjavati određene uslove i morate se uvjeriti da postoji vlasništvo za taj kredit. Dakle, jedan od uslova jeste i taj da korisnik treba da uloži 25% kapitala jer to nije samo kredit koji je dat za neki posao, to mora biti kredit koji će pomoći izgradnju industrije. Takodje, kada pričamo o visini kredita koji se daje određenim preduzetnicima ili velikim fabrikama, ona mora biti određenog iznosa, jer samo na taj način će omogućiti toj industriji potreban razvoj. Ovakav kredit se ne može realizovati sa malim iznosima jer ako radite sa malim iznosima onda ni rezultati ne mogu biti veliki. Moramo imati definisan minimum iznosa kredita potreban za razvoj, morate omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, otvarati nove radne pozicije. Upravo zbog toga kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj jeste razvojni, jer će otvoriti nova radna mjesta, možda stvoriti neki novi ogranak poljoprivredne industrije, neku novu liniju - kazala je Ulama, dodajući da će sve navedeno pomoći u razvijanju ekonomije.

- To su uslovi za dobijanje ovog kredita. U budućnosti može biti drugačijih kredita za drugačije korisnike - poručila je ambasadorka UAE u Crnoj Gori.

Portal Analitika