NATO

LAZOVIĆ: Članstvo u NATO civilizacijski iskorak

Članstvo u NATO predstavlja ekonomski, demokratski, pa time i politički, bezbjednosni i ako dozvolite - civilizacijski iskorak Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade i funkcioner Socijaldemokrata Crne Gore prof. dr Vujica Lazović gostujući danas na tribina na temu evroatlantskih integracija koja je održana u Tivtu.
LAZOVIĆ: Članstvo u NATO civilizacijski iskorak
Portal AnalitikaIzvor

On je govorio o ekonomskim i političkim benefitima učlanjenja u NATO u okviru 5. "Speaking tour"-a u organizaciji Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Ambasade Slovačke u Crnoj Gori i Višegradske grupe, u saradnji sa partnerima iz lokalne samouprave, NVO-a i akademske zajednice.

Pojašnjavajući ekonomske razloge, Lazović je u prvom redu naglasio je smanjenje troškova odbrane u odnosu na one koji bi nastali kada bismo sami morali organizovati odbranu i zaštitu zemlje, kao i odsustvo ponovnog uvođenja služenja vojnog roka u trajanju po nekoliko godina.

- Finansiranjem zajedničkih programa Alijanse, Crna Gora će dobiti više sredstava nego što će biti visina njene članarine, a učlanjenjem u NATO sigurno će doći do rasta stranih direktnih investicija bez kojih crnogorska ekonomija ne može funkcionisati. Do rasta investicija dolazi zbog stabilnosti koju obezbjeđuje NATO i rasta kreditnog rejtinga učlanjenjem - rekao je on.

Lazović je ukazao na važnost stabilnosti, koju NATO pruža svojim članocama, za crnogorski turizam, jer svi žele da odmaraju i uživaju tamo gdje je bezbijedno. Učlanjenjem u NATO Crnoj Gori se otvara takođe jedno ogromno i bogato tržište članica NATO-a od 900 miliona stanovnika. Osim o ekonomskim, Lazović je govorio i o političkom kontekstu NATO integracija:

- Politički, tj. demokratski iskorak učlanjenja Crne Gore u NATO ogleda se u uvođenju standarda pravne države i jačanju demokratije što je istovremeno i preduslov za učlanjenje.  I neshvatljivo je da je neko za pravnu državu i jačanje demokratije, a da je protiv NATO-a.

Podsjetio je da je sama istorija Balkana u posljednjem vijeku, dovoljno opravdanje za pristupanje ovako moćnoj alijansi, ali i na opasnosti za modernu civilizaciju koje prijete od cyber kriminala i cyber terorizma, te da NATO nudi najbolje standarde zaštite u cyber prostoru i to je svakako značajno za Crnu Goru koja postaje sve ozbiljniji učesnik globalnog informatičkog društva - dodao je on.

Svoje obraćanje Lazović je završio konstatacijom da rast podrške pristupanju NATO-u od strane građana Crne Gore "potvrđuje zajednički osjećaj da zaslužujemo da pripadamo društvu modernih, razvijenih i civilizovanih".

- Uostalom, ako smo za Evropsku uniju kao civilizacijsko dostignuće u svakom pogledu na ovim prostorima, onda moramo biti i za NATO - zaključio je Lazović.

Portal Analitika