Društvo

UCG predstavio usaglašeni prijedlog dopune Kolektivnog ugovora

Nakon višemjesečnog rada, danas je Radni tim Univerziteta Crne Gore predstavio radni dokument Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora Univerziteta Crne Gore.
UCG predstavio usaglašeni prijedlog dopune Kolektivnog ugovora
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovale sve tri strane koje se usaglašavaju - Ministarstvo prosvjete, Sindikat Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Crne Gore. U zaključku je ocijenjeno da je postignut izuzetan stepen saglasnosti u vezi sa mogućim izmjenama, a u duhu integracije državnog Univerziteta, boljeg modela finansiranja i unaprjeđenja istraživačke djelatnosti.

- Izmjene i dopune o kojima je konstruktivno raspravljano tiču se nužnih usaglašavanja sa novim zakonskim aktima, s jedne strane, ali još više su obuhvatan pokušaj da se na sistematičan način otklone mnogi nedostaci iz važećeg Kolektivnog ugovora, kao i deformiteti nastali u praksi, koji još uvijek predstavljaju opasnost za pad kvaliteta i komercijalizaciju nastave. Najmarkantnije nove odredbe unaprjeđuju profesionalnu odgovornost zaposlenih kroz nove principe regulisanja zarade zaposlenih, zagovarajući  kvalitativni pristup u vrednovanju - jednakim vrednovanjem nastave na budžetskim i samofinansirajućim grupama, što do sada nije bio slučaj, kao i mehanizmima nagrađivanja za vrhunski naučni i umjetnički istraživački rad - navodi se u saopštenju PR službe UCG sa današnjeg sastanka.

Kako se navodi, radna grupa nastaviće rad na donošenju usaglašene verzije, za koji je rok kraj oktobra.

Portal Analitika