Društvo

VIDEO: Svečano otvoreni sajmovi građevinarstva, energetike i voda i sanitarija u Budvi

Svečano otvaranje 37. Sajma građevinarstva, 3. Sajma energetike i jubilarnog, Desetog sajma vode, vodovoda i sanitarne tehnologije priređeni su danas na Jadranskom sajmu u Budvi.
VIDEO: Svečano otvoreni sajmovi građevinarstva, energetike i voda i sanitarija u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu organizatori, na ovoj značajnoj međunarodnoj privrednoj manifestaciji prisutno je 88 direktnih i indirektnih izlagača iz 12 zemalja: Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Italije, Finske, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine, Danske i Njemačke.

U pozdravnom govoru, direktor Jadranskog sajma doc. dr Rajko Bujković istakao je činjenicu da na Sajmu prisustvuje i svoje proizvode izlaže više od 50 odsto onih koji dolaze iz inostranstva, što čini ovu sajamsku manifestaciju posebnom.

- Prisustvo značajnih organizatora sajamskih nastupa daje posebnu priliku kompanijama da unaprijede svoje poslovanje sa inostranstvom, sklapaju složenije oblike poslovne saradnje, stupaju u odnose kooperacije, zajedničke proizvodnje i zajedničkog nastupa na treća tržišta. Isto tako, ono što mi rado činimo ovdje, to je poziv provrednicima iz Crne Gore da hrabro nastupaju u poslovima sa inostranstvom - poručio je Bujković.

Izrazivši nadu da će ovogodišnje sajamske manifestacije doprinijeti jednim takvom ambijentu, Bujković je svima poželio srećan i uspješan rad.

Šef Ambasade Češke Republike Peter Šmejkal zahvalio se Jadranskom sajmu na prilici da prvi put organizuju štand te zemlje. Posebno se zahvalio firmi "Czech Trade" iz Podgorice i firmi "Integra", kao i izlagačima - na prvom mjesru "Škoda Praha" i svima koji su doprinijeli u organizaciji štanda.

- Nadam se da će učesnici ovogodišnjeg češkog štanda doprinijeti ne samo daljem razvoju trgovačko-ekonomskih bilateralnih odnosa između dvije tradicionalno prijateljske države, kao što su Češka i Crna Gora, već i ostvarivanju novog koraka u odnosima i doprinosima na polju toliko bitne energetike i održivog razvoja - naveo je Šmejkal.

Šef češke Agencije za podsticanje trgovine "Czech Trade" iz Podgorice, Izudin Gušmirović, rekao je da se saradnja između Češke, Crne Gore i ostalih prisutnih kompanija, zahvajujući ovoj manifestaciji, podiže na još veći nivo i pozvao prisutne da posjete štandove dvadesetak izlagača iz Češke Republike.

Predstavnik Konfindustrije iz italijanske regije Abruco Marko Peza u Jadranskom sajmu vidi dobru priliku da se njihove kompanije "probiju" na crnogorsko tržište. Izrazio je nadu da će naći zajednički jezik sa svojim partnerima i istakao obostranu važnost saradnje.

Rukovodilac Sekcije za strateški razvoj građevinarstva u Direktoratu za građevinarstvo pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma Tatjana Vujošević, svečano otvarajući Sajam je izrazila uvjerenje da će se u toku narednih dana ostvariti nove saradnje i ојаčаti veza među subjektima u ovim oblastima, koje ćе doprinijeti stvaranju povoljnog makroekonomskog okruženja, što je od izuzetnog značaja za razvoj preduzetništva, investicije i za ukupni razvoj privrede i društva.

- lzgradnjom objekata okolina se oblikuje, prilagođava, oplemenjuje, čime se doprinosi i oblikovanju ekonomije i razvoju u cjelini, tako da građevinarstvo predstavlja značajan dio ekonomije svake države, što potvrduje i to da je veliki broj kompanija i preduzeća iz kategorije malog i srednjeg biznisa našao interes za učešće na sajmu - rekla je Vujošević.

Ona je još upoznala prisutne sa aktivnostima koje su sprovedene u dosadašnjem periodu, a koje su za cilj imale povećanje konkurentnosti ekonomije i usmjerene na unapređenje regulatornog okvira i poslovnog okruženja.

- I pored postignutih značajnih rezultata, nastavićemo aktivnosti na stvaranju uslova za razvoj biznisa kreiranjem odgovarajućeg regulatornog okvira i sveobuhvatnog modela industrijske politike nastojeći da se stvori dobra osnova budućeg - zaključila je ona.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.