Društvo

Dani nauke: Predavanja izumitelja Orena Farbera oduševila učenike i predavače

Radionice i seminar Orena Farbera, dugogodišnjeg predavača i popularizatora nauke iz Tel Aviva, koje su održane juče i danas u Nikšiću i Podgorici, činile su poseban segment petog festivala Otvoreni dani nauke.
Dani nauke: Predavanja izumitelja Orena Farbera oduševila učenike i predavače
Portal AnalitikaIzvor

Farber, koji je savjetnik u oblasti obrazovanja, pedagoški i naučni savjetnik, a sebe naziva naučno-obrazovnim preduzetnikom, održao je juče radionice iz fizike za učenike devetog razreda osnovnih škola "Sutjeska" iz Podgorice i "Ratko Žarić" iz Nikšića.

- On je kroz dvije radionice, pod naslovom: "Povezivanje kamere i nauke", i "Od svijeće do rakete" prikazao metode za izvođenje nastave na kreativan i uzbudljiv način. Učenici su, koristeći svoje pametne telefone na radionicama uspjeli da vide kako kamere i fotografija mogu da nam pomognu da vidimo i razumijemo svijet na nove načine. Istražili su mikroskopsku fotografiju i usporene snimke. Sa puno demonstracija i uzbuđenja pokušao je da približi nauku mladima. Učenici su istražili teorijske i praktične segmente i odgovarali na pitanja: što je sagorijevanje i kako funkcioniše, što je plamen, što je vatrena lopta i kako možemo primijeniti sagorijevanje da pokrene topli vazduh balona i rakete - ističu iz Ministarstva nauke.

2309naucnik1Kako se navodi, Farber je danas održao tročasovno predavanje za nastavnike grupe prirodnih nauka u gimnazijama, gdje se fokusirao na dvije teme: "Kako napraviti naučno predavanje nezaboravnim" - kako koristiti filmove, tehnologije i iznenađujuće demonstracije kako bi naučna nastava bila zanimljiva i smislena, i "Izumiti sjutrašnjicu" - odakle veliki izumi dolaze, kako će budućnost izgledati, kako je Izrael postao supersila u oblasti inovacija i kako bi obrazovanje trebalo promijeniti da bi odgovorilo izazovima budućnosti.

Iz ministarsva takođe podsjećaju da je Oren Farber izumitelj "Einstein™ Tablet+" uređaja "sve-u-jednom" koji je jedini obrazovni tablet te vrste posvećen naučnom obrazovanju prvenstveno, a može se koristiti u širem obrazovnom okruženju. Angažovan je u kompaniji "Fourier Education", koja je jedan od svjetskih lidera u području tehnologije naučnog obrazovanja. "Fourier" proizvodi su prilagodljivi za učenike osnovnih i srednjih škola i automatizuju i pojednostavljuju način na koji se podaci prikupljaju, analiziraju i dijele. Učenici iz više od 60 zemalja širom svijeta koriste kompjuterizovane naučne laboratorije ove marke. U pitanju je android tablet sa ugrađenim senzorima za obrazovno okruženje, koji može da izmjeri puls, otkucaje srca, ultravioletno zračenje, vlažnost i temperaturu vazduha, kao i jačinu svjetlosti.

2309naucnik2
Portal Analitika