Finansije

Javni dug Hrvatske veći od 90 milijardi eura, evo i kojom brzinom raste

Hrvatski javni dug iznosi gotovo 91 milijardu eura (290 milijarde kuna) i do kraja godine bi mogao da dosegne kritičnu tačku od 90% BDP-a te zemlje, prenosi HRT.
Javni dug Hrvatske veći od 90 milijardi eura, evo i kojom brzinom raste
Portal AnalitikaIzvor

- Dug raste brzinom od 58,5 eura (444 kune) u sekundi, a svaki građanin zadužen je oko 8.900  hiljada kuna - rečeno je na predstavljanju prvog "brojača javnog duga", koji je osmislila Udruga poreznih obveznika Lipa.

- Problem s visokim javnim dugom je da on u jednom trenutku postane neodrživ. Za razvijene zemlje ta granica je negdje 90%, to je granica na kojoj smo već sada mi. Međutim, za manje razvijene zemlje poput Hrvatske ta granica je mnogo niža. Dakle, mi smo je već davno prešli i de facto je hrvatski javni dug već sada neodrživ - rekao je Davor Huić iz Lipe.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istakao je da je rast javnog duga u mandatu aktuelne Vlade usporen, odnosno da će ukupno porasti za oko 10 milijardi eura (75 milijardi kuna), naspram 12,25 milijarde eura (93 milijarde) koliko je rastao tokom mandata prošle Vlade.

Upitan za komentar prognoze direktora Odsjeka ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke Hrvoja Stojića o usporavanju rasta hrvatske privrede u idućoj godini na 0,5 odsto, i to zbog rizika vezanih za konverziju kredita u "švajcarcima" u eure, Grčić je kazao kako je ipak najvažnije da je problem tih kredita riješen.

- Najvažnije je u ovom trenutku da smo uspjeli riješiti ovaj problem, a paralelno s tim imamo situaciju da će privrdni rast u ovoj godini biti daleko veći od svih očekivanja, posebno od očekivanja svih analitičara. Nadam se da će, ako održimo ovaj trend, taj rast u idućoj godini biti još bolji, ukoliko eventualno ne dođe do nekih eksternih poremećaja na evropskom tržištu - kazao je Grčić.

Izvor: HRT

Foto: hrt.hr

Portal Analitika