Politika

Poslanici različito o hapšenju Pavićevića

Poslanici u crnogorskom parlamentu različito su danas reagovali na hapšenje bivšeg gradonačelnika Bara, Žarka Pavićevića. Pavićević je uhapšen jutros u Baru, po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.
Poslanici različito o hapšenju Pavićevića
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić je, komentarišući hapšenje, kazao da treba poštovati prezumpciju nevinosti.

„Prije svega poštujući prezumpciju nevinosti da niko nije kriv dok nadležni organi ne donesu pravosnažnu presudu, mogu da kažem samo da svi organi u državi treba da rade svoj posao, pa time i tužilaštvo", kazao je Stanišić, prenosi Mina.

On je kazao da svi za koje se sumnja da su u vezi sa korupcijom i organizovanim kriminalom, treba da budu privedeni pravdi.

„Ali, ponavljam, niko nije kriv dok sud to ne dokaže“, rekao je Stanišić novinarima u parlamentu.

Funkcioner Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, kazao je da je jasno da su sve akcije koje su se dešavale u posljednjih nekoliko mjeseci bile pripremane za vrijeme starog tužioca ali, kako je naveo, nije bilo političke volje „da se otvori Pandorina kutija korupcije i kriminala unutar samog DPS-a“.

„Sa novom postavkom u Specijalnom tužilaštu i uz konkretan ultimatum od, prije svega NATO-a, ali i Evropske unije, da se ovom režimu više neće tolerisati duge istrage, procesi bez optužnica, optužnice bez presuda, očigledno da je režim morao da pusti niz vodu neke svoje saradnike i članove“, naveo je Medojević.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, ocijenio je da je bitno da državne institucije, prije svega tužilaštvo i sudstvo, kvalitetno rade svoj posao.

„Svaki potez koji ide u pravcu jačanja vladavine prava, mi u Pozitivnoj pozdravljamo“, kazao je Perić.

On je rekao da je najbitnije osnažiti državne organe, naročito tužilaštvo i sudstvo, da mogu kvaliteno obavljati svoj posao.

„Mislim da se onda nećemo mnogo opterećivati pojedinačnim slučajevima, nego ukupnim kvalitetom cijelog posla“, smatra Perić, prenosi Mina.

Funkcioner Demosa Goran Danilović je, komentarišući hapšenje Pavićevića, kazao da bi se trebalo radovati ako je u pitanju državna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je rekao da mora biti skeptičan jer su se, kako je naveo, konkretni ljudi iz Budve i Bara pominjali godinama unazad.

„I evo, trebalo je da prođu godine pa da oni budu privedeni, saslušani, uhapšeni. Valjda je neko politički dobro računao da će biti bolje da se neko uhapsi u trenutku kada se očekuje napredak i vidljiva borba protiv kriminala i korupcije, nego u nekoj tišini prije par godina“, rekao je Danilović.

Prema njegovim riječima, nekako „prolaze“ ministri koji su godinama prozivani za slične stvari i za saradnju sa ljudima koji su uhapšeni.

„Da li će stranci biti zadovoljni sa ovim nivoom hapšenja, sa bivšim gradonačelnicima, sa procesima koji će se otegnuti sa dokazivanjima – ne znam. A da li sam ja zadovoljan – ne, zbog toga što mi se čini da se sprema nekoliko ovako zvučnih hapšenja koja bi trebalo da otvore, izgleda, zatvorena vrata u Briselu“, kazao je Danilović.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, kazala je da smatra da nadležni državni organi rade u interesu zakona i građana.

„Podržavam akcije nadležnih državnih organa u cilju lišavanja slobode svih onih subjekata za koje se utvrdi da su, eventualno, radili protiv zakona ove države“, rekla je Vuksanović.

Kako je kazala, radeći protiv zakona, oni su radili i protiv Ustava, građana i države.

„I bez obzira na ime i prezime, politički ili bilo kakav drugi momenat, smatram da svako ko se ogriješio o zakone ove države, treba da odgovara pred nadležnim državnim organima i pred narodom Crne Gore“, naglasila je Vuksanović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Snežana Jonica, kazala je da je zahvaljujući toj partiji izvršena reforma pravosuđa i izabrano novo rukovodstvo državnog tužilaštva, i da su uradili sve što sa pozicija zakonodavne vlasti pripada poslanicima kako bi obezbijedili da pravosuđe, konačno, radi svoj posao.

„Kao i do sada, SNP ne komentariše sudske postupke koji su započeti. Ostavljamo onim organima koji je to posao da ga rade u skladu sa zakonom, ne miješajući se u rad pravosuđa“, dodala je Jonica. (Mina)

Portal Analitika