Kultura

Avvantura Film Festival Montenegro: "Umir krvi" i "Takva su pravila" u KIC-u

Trećeg dana 2. Avvantura Film Festivala Montenegro program će početi u KC "Gavroche" u 16 časova projekcijom filma "Margarita, With the Straw".
Avvantura Film Festival Montenegro: "Umir krvi" i "Takva su pravila" u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Film Šonali Boze govori o Lajli, romantičnoj buntovnici u kolicima. Neometena cerebralnom paralizom, ona kreće na putovanje seksualnog otkrivanja. Njene uzbudljive avanture uzrokuju unutrašnji raskol, ali i u odnosima s njenim najbližima. Naposljetku, upravo u intenzitetu tih veza Lajla pronalazi snagu da bude zaista svoja.

Dva sata kasnija u istom prostoru biće prikazan film "The Lesson" bugarske rediteljske Kristine Grozeve. U sinopsisu filma se navodi kako Nadežda, profesorica engleskog u srednjoj školi u blizini Sofije, odlučuj da sama pronađe krivca i kazni ga, nakon neprijatnog iznenađenja da je jedan od njenih učenika lopov. S potragom, njen privatni život se drastično mijenja. Njen privatni i poslovni život će se ispreplesti dok ide protiv svih lekcija koje predaje svojim učenike.

Program će biti nastavljen u KIC-u "Budo Tomović" gdje će od 20 časova podgorička publika ponovo biti u prilici da vidi nagrađivani kratki film režisera Senada Šahmanovića "Umir krvi".

Uslijediće projekcija ostvarenja "Babai" o desetogodišnjem Noriju i dešavanjima na Kosovu, u Njemačkoj i na putu između te dvije zemlje. Otac Gezim je dominantna ličnost u njegovom svijetu. Kada otac jednoga dana odlazi "na Zapad" da radi, Nori ne može da se pomiri s time. Ovo je debitantski igrani film kosovskog reditelja Visara Morine.

Posljednji film današnjeg programa je još jedno nagrađivano ostvarenje - "Takva su pravila" Ognjena Sviličića čiji je termin prikazivanja 22 časa u KIC-u "Budo Tomović".  Ivo je pedesetogodišnji vozač autobusa, njegova žena Maja je domaćica, a Tomica njihov sin maturant. Oni žive u Zagrebu u stanu prepoznatljive socijalističke zgrade i zadovoljni su mirnim, običnim životom. Sve se mijenja kada jednog dana Tomica dolazi kući pretučen.

Veče će zatvoriti Mika Estrada u okviru muzičkog programa u KC "Gavroche" od 22 časa.

Portal Analitika