Politika

Duletić: Opštini Budva je potrebna finansijska sanacija

Crnogorska demokratska unija smatra da je opštini Budva neophodna hitna primjena mjera sanacije javnih finansija.
Duletić: Opštini Budva je potrebna finansijska sanacija
Portal AnalitikaIzvor

"U lokalnoj upravi i preduzećima čiji je osnivač Opština zapošljeno je oko hiljadu i stotinu radnika. Za njihove lične dohotke i doprinose se izdvaja preko deset miliona eura na godišnjem nivou. Budva je treća opština u Crnoj Gori po broju zapošljenih lokalnih službenika. Njihova primanja su treća po visini u lokalnim upravama u našoj zemlji. Jasno je da finansijske izdatke u tako visokim iznosima nije više moguće pokrivati uz postojeći  sistem naplate prihoda i iz postojeće poreske baze", izjavio je predsjednika Nadzornog odbora Cdu Pero Duletić.

Cdu predlaže slijedeće mjere za hitno stabilizovanje budžeta opštine Budva- potrebno je naplatiti naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za projekte koji su dobili dozvolu za odloženo plaćanje komunalija do momenta pribavljanja  upotrebne dozvole; pripremiti akcioni plan za naplatu duga na ime poreza na imovinu.

"Nenaplaćeni porez na imovinu je na kraju prošle godine iznosio više od dvadeset miona eura;

Treće, uspostavljanje moratorijuma za stimulacije na lične dohotke - do stabilizacije javnih finansija - i stavljanje van snage lokalnih odluka po kojem su se stimulacije isplaćivale; Četvrto, uspostavljanje centralizovane i stalne kontrole ispunjenja planiranih stavki budžeta u svakom pojedinačnom sekretarijatu - i na prihodnoj  i na rashodnoj strani;  Peto, racionalizacija ulaganja opštine Budva i lokalne turističke organizacije u marketing i promociju u narednih dvanaest  mjeseci; Šesto, revizija plana privremenih lokacija za naredne dvije godine – da bi se unaprijedila ponuda u ovom segmentu i time povećali prihodi lokalne samouprave. Očekujemo da će nova administracija u opštini Budva uvidjeti neophodnost hitne primjene navedenih mjera i time napraviti otklon od dosadašnje prakse vođenja javnih finansija od slučaja do slučaja", ističe Duletić.

Crnogorska demokratska unija, pored prijedloga pomenutih kratkoročnih mjera, priprema Program finansijske sanacije opštine Budva, koji će definisati postupke i mjere koji bi, striktnom primjenom u javnim finansijama naše opštine, uravnotežili opštinski budžet i uspostavili njegovu dugoročnu održivost.  

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.