Politika

PzP: Spriječiti rentiranje socijalnih stanova

Predstavnica Mreže žena Pokreta za Promjene Iva Pavlović uputila je otvoreno pismo ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević, povodom raspodjele socijalnih stanova. Pismo dostavljeno Portalu Analitika iz pres službe PzP-a prenosimo u cjelosti.
PzP: Spriječiti rentiranje socijalnih stanova
Portal AnalitikaIzvor

Poštovana ministarko Kovačević,

Obraćamo Vam se zbog informacija koje dolaze do nas, a u vezi  sa raspodjelom i korišćenjem takozvanih socijalnih stanova.

Naime, kao što Vam je poznato , ti stanovi dodijeljivani su građanima u stanju socijalne potrebe, na korišćenje, a ugovorom je precizirano da se isti ne mogu izdavati niti otuđivati.

Zabrinjava nas, da i pored toga što je oko 15% stanovništva, čak i  prema zvaničnoj statistici, u zoni apsolutnog siromaštva, te da je preko 50% stanovništva u kategoriji siromašnih, dok stanove koji su namijenjeni ljudima u stanju socijalne potrebe dobija neko ko ih zloupotrebljava, prije svega rentirajući ih trećim licima.

Iako smo svjesni činjenice da će uvijek biti nezadovoljnih načinom na koji je izvršena ova raspodjela, smatramo da je krajnje vrijeme da se izvrši  revizija , kako bi se stalo na put malverzacijama na štetu građana kojima su zaista potrebni. Prije svega, zbog onih kojima bi značio krov nad glavom, kako bi makar djelimično riješili jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja. Takođe, treba provjeriti , da li su oni koji su dobili stanove na korišćenje u međuvremenu riješili svoje probleme, te ih podsjetiti da iste vrate, kako bi se oni dali onima kojima su u ovom trenutku najpotrebniji, a samim tim pomoglo što većem broju socijalno ugroženih građana.

Portal Analitika