Društvo

ĐOKAJ: Građani nesvjesno daju saglasnost za prekomjernu obradu podataka

Gra¬đani prilikom zaključivanja ugovora sa bankama ili sa osiguravajućim društvima često nesmotreno potpisuju ugovore ne ulazeći u detalje ugovornog odnosa. Time nesvjesno daju saglasnost da ti privredni subjekti bez ograničenja vrše obradu njihovih zdravstvenih podataka, kazao je za Pobjedu predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhamed Đokaj.
ĐOKAJ: Građani nesvjesno daju saglasnost za prekomjernu obradu podataka
Portal AnalitikaIzvor

Samim tim, kako objašnjava, agenciji se vezuju ruke kada je u pitanju prekomjerna obrada tih podataka, zato što se banke i osiguravajuće kuće „pozivaju i štite datom saglasnošću od strane svojih klijenata kao zakonitim osnovom za obradu podataka“.

Banke penzionerima starijim od 65 godina traže ispunjavanje posebnih uslova da bi im odobrile kredit, navodeći kao razlog godine starosti. Neke banke i osiguravajuća društva uz potrebnu dokumentaciju od klijenata traže i polisu životnog osiguranja za koju je neophodno priložiti i zdravstveni karton kao garant da će isplatiti i posljednju ratu kredita.

Na ovaj problem prvi je, kako su prenijeli mediji, ukazao doktor podgoričkog Doma zdravlja Igor Jovanović koji je najavio tužbu protiv banaka i osiguravajucih kuća „u slučaju da nastave sa praksom da šalju klijente po zdravstvene kartone koje koriste u procedurama odobravanja kredita i zaključivanja polisa osiguranja“.

Da osiguravajuce kuće traže zdravstveni karton, Pobjedi su potvrdili iz ,,Unika osiguranja“

(Uniqa). Kako su objasnili, ti podaci neophodni su im kako bi utvrdili zdravstveno stanje klijenta „i na taj način adekvatno procijenili rizik koji preuzimaju primajući u osiguranje novog osiguranika“.

„Za ove potrebe najčešće se koristi zdravstveni karton klijenta koji on ima otvoren kod svog izabranog ljekara ili se po potrebi on upućuje na dodatne preglede. Uniqa osiguranje od osiguranika traži da dostavi zdravstveni karton, što je i definisano u ponudi životnog osiguranja. Podaci o zdravstvenom stanju, odnosno podaci iz medicinske dokumentacije spadaju u lične podatke pacijenta i obaveza zdravstvenih radnika je da ih čuva u tajnosti. Zdravstveni radnici se oslobađaju te duž-nosti na osnovu pisane saglasnosti pacijenta, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj za-štiti, član 24“, kazali su iz Uniqe.  

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika