NATO

ABAZOVIĆ:Ko je protiv DPS-a treba da bude za NATO

Pozivu za učlanjenje u NATO treba da se raduje svaki građanin koji je zainteresovan za promjene u Crnoj Gori. Zvuči paradoksalno, ali je tačno: ko je protiv DPS-a treba da podržava NATO integracije, kazao je u intervjuu za Pobjedu poslanik u Skupštini i potpredsjednik građanskog pokreta URA Dritan Abazović.
ABAZOVIĆ:Ko je protiv DPS-a treba da bude za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Učlanjenjem u Alijansu, smatra on, nestaće glavni argument kojim vladajuća DPS pridobija međunarodnu podršku.

- Nakon toga ce morati da rade konkretne stvari vezano za priključenje EU, naročito one iz 23. i 24. poglavlja koje im, naravno, ne odgovaraju. Situacija u opoziciji će takođe biti promijenjena ulaskom u Alijansu, jer će to pitanje, koje nas trenutno dijeli, postati ad acta– navodi Abazović.

On ocjenjuje da najave pojedinih opozicionih subjekata o stvaranju anti-NATO koalicije idu u prilog DPS-u, kojem, kako tvrdi, odgovara da postoji čvrsta blokovska podjela, koja za cilj ima dijeljenje društva.

"Rezolucija je politički akt kojim se jasno iskazuje politička orijentacija Crne Gore, odnosno njena tendencija da što prije postane članica NATO-a. Skupština je do sada izbjegavala ovu temu, koja je izazivala dosta kontroverzi i žustrih diskusija. Ta je strategija, po meni, bila pogrešna. Naime, zarad prije svega domaće javnosti, a onda i zbog naših međunarodnih

partnera, jasno je da se parlament mora baviti svim značajnim pitanjima, pa i kada su ona škakljiva. Zato je dobro što smo se ispričali, čuli razne argumente „za“ i „protiv“, na taj način pomogli spuštanju ukupnih tenzija oko ovog pitanja. Crnu Goru muče mnogi drugi, komplikovaniji unutrašnji problemi, a najvažniji od njih je problem vladavine prava. Zato je bilo važno da i to bude pomenuto u Rezoluciji", istakao je Abazović.

Ocijenio je da je DPS uvijek opstajao na vlasti na način što je konstruisao politički spektakl i stvarao atmosferu „života ili smrti“, postavljajući pred građane neko veliko istorijsko pitanje.

"Na taj način oni mobilišu svoje glasače, osim onih glasova koje kupuju, ali i pridobijaju međunarodnu podršku. Ako postanemo članica NATO-a, njihov trenutno glavni argument kojim kupuju međunarodnu podršku će nestati.  Nije baš svakome u međunarodnoj zajednici drago što mora da podržava posljednji poluautoritarni sistem u Evropi, koji je ogrezao u organizovanom kriminalu i korupciji. Nakon učlanjenja u Alijansu takva potreba će potpuno nestati, a sa njom i ova trula, dvadeset petogodišnja vlast", zaključio je Abazović.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika